Dark
Light

Met duizend leerlingen naar Auschwitz

Auteur:
1 minuut leestijd

Auschwitz
Het Belgische Instituut voor Veteranen – NIOOO is op zoek naar duizend leerlingen die volgend jaar een herdenkingsreis naar vernietigingskamp Auschwitz willen maken. Binnen het project ‘Trein der 1000’ gaan de leerlingen onder meer in gesprek met overlevenden van de Holocaust.

In 1995 organiseerde de stad Namen samen met de Belgische Auschwitz Stichting een groot herinneringsproject: de Trein der 1000. In het kader van dit herinneringsproject reisden duizend jongeren van Namen naar Auschwitz. Drie jaar organiseerde het Belgische Instituut voor Veteranen – NIOOO een soortgelijk project. Toen werden driehonderdvijftig Belgische jongeren, uit alle provincies van het land, samen met zeventig Spaanse, Portugese en Franse jongeren per trein van Brussel naar concentratiekamp Buchenwald gebracht. Ter plekke voegden zich voegden 420 jongeren uit andere landen bij de groep.

De Auschwitz Stichting, het Instituut voor Veteranen en de Federatie van Verzetsstrijders hebben ne besluiten een nieuwe Trein der 1000 te organiseren. De reis staat gepland voor mei 2012 en de bestemming is Auschwitz.

Deelnemende leerlingen zullen samen met hun leerkrachten een vijfdaagse reis maken (5 tot 10 mei 2012). Per trein zullen ze vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bezoeken. Op 8 mei zal in het voormalige vernietigingskamp de Duitse overgave herdacht worden. Ook maken de deelnemers kennis met jongeren uit andere landen en ontmoeten ze mensen die de verschrikkingen van de Holocaust hebben overleefd.

Jongeren en docenten kunnen zich tot 1 juni 2011 aanmelden voor de reis via de website van het IV-NIOOO.

Video van de Vrijheidstrein naar Buchenwald (2008)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×