Monument voor Martin Luther King

1 minuut leestijd

Foto: Still YouTube
Niemand minder dan Barack Obama zou zondag het monument voor Martin Luther King in Washington onthullen. De orkaan Irene gooide echter roet in het eten.

Het was zondag 48 jaar geleden dat Martin Luther King in Washington zijn beroemdste toespraak hield. De Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist had destijds een mars naar Washington georganiseerd waar tweehonderdduizend blanke en zwarte mensen aan deelnamen. Bij het Lincoln-monument hield hij vervolgens zijn wereldberoemde I have a dream-toespraak waarin hij onder meer zei te dromen van tijd waarin werkelijk betekenis werd gegeven aan het principe dat zegt dat alle mensen gelijk geboren zijn. Kort na deze toespraak ontving King de Nobelprijs voor de Vrede. Enkele jaren later werd hij vermoord.

In het centrum van Washington is sinds kort een groot monument ter ere van de burgerrechtenactivist te vinden. Het is het eerste monument in de National Mall dat niet gewijd is aan een oorlog, president of blanke.

Het monument werd ontworpen door de Chinees Lei Yixin. Bij zijn ontwerp had hij zich laten inspireren door een zin uit de I have a dream-speech van Martin Luther King:

“We will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope. (Uit de berg van wanhoop zullen we een steen van hoop kunnen houwen)

Het monument is inmiddels toegankelijk voor het publiek. De officiële onthulling kon vanwege de orkaan Irene dus geen doorgang vinden. Wanneer het monument alsnog officieel wordt onthuld is nog niet bekend.

Lees ook: Martin Luther King (1929-1968) – Een man met een droom
Boek: The Autobiography Of Martin Luther King, Jr

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×