Dark
Light

Nieuw Land presenteert prehistorisch skelet tijdens geschiedenismaand

Auteur:
1 minuut leestijd
Skelet van Michelle (Nieuw Land)
Skelet van Michelle (Nieuw Land)

Michelle – Foto: Nieuw Land
Een prehistorische skelet dat enkele jaren geleden bij Swifterbant werd opgegraven krijgt tijdens de komende Maand van de Geschiedenis (oktober) een vaste plek in een presentatie over de prehistorie in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

In 2010 werd bij Swifterbant (gemeente Dronten) een oud skelet van een vrouw gevonden. De onderzoekers noemden de vrouw ‘Michelle’, naar de vindster van het graf.


De vrouw bleek tussen 5500 en 4800 voor Christus te hebben geleefd. De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de aanleg van een deel van de nieuwe provinciale weg N23 tussen Alkmaar en Zwolle. Veel meer dan enkele botresten en een zwarte plek in de grond was er niet over van het skelet.

Nader onderzoek wees uit dat Michelle tussen de dertig en veertig jaar oud werd en ongeveer 1,60 meter lang was. Na een lange conserveringperiode krijgt het skelet tijdens de komende Maand van de Geschiedenis haar vaste plek in een presentatie over de prehistorie in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

Voor het erfgoedcentrum is dit het hoogtepunt van de geschiedenismaand die dit jaar in het teken staat van het thema Arm en Rijk. In Lelystad zijn tijdens de maand echter meer dingen te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld rondleidingen in de depots van het erfgoedcentrum en voor kinderen zijn er activiteiten rondom het onderwerp VOC. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een eigen VOC-bootje maken van piepschuim of zich verkleden als zeventiende-eeuws burger. Bezoek voor meer informatie de website van Nieuw Land.

Video uit 2010 over de vondst van het prehistorische skelet:

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×