Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2019

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 18 | Signalementen week 20 >>>

Selectie week 19 (2019)

Gemmeker - Commandant van Kamp WesterborkGemmeker – Ad van Liempt

SS-Obersturmführer Albert Gemmeker was charmant. Ad van Liempt deed diepgaand onderzoek naar de ‘gentleman-commandant’, van wiens reputatie weinig overblijft. Gemmeker was een bureaucraat, die zijn meerderen blindelings gehoorzaamde. Later deed hij alles om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen of op anderen af te schuiven. Hij heeft zijn leven lang ontkend dat hij wist welk lot de joden in het oosten te wachten stond. Na zijn terugkeer naar Düsseldorf probeerde de Duitse justitie nog bijna twintig jaar zijn onbevredigende berechting in Nederland te corrigeren, uiteindelijk zonder resultaat.
Artikel: Commandant Kamp Westerbork kwam weg met milde straf
Meer informatie / bestellen

Johan van Oldenbarnevelt - Arnout van CruyningenJohan van Oldenbarnevelt – Arnout van Cruyningen

Johan van Oldenbarnevelt wist als doortastende landsadvocaat van Holland, de hoogste politieke functionaris van het gewest, de basis te leggen voor de Nederlandse staat. Als politiek leider ging het hem voor de wind, totdat hij in godsdiensttwisten verzeild raakte en recht tegenover stadhouder Maurits van Nassau kwam te staan. Dit kostte hem zijn leven. Op 13 mei 1619 werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd op het Binnenhof in Den Haag. Vierhonderd jaar na zijn dood schrijft Arnout van Cruyningen in ‘Johan van Oldenbarnevelt’ over deze intrigerende staatsman en zijn rol bij het ontstaan van de Republiek.
Meer informatie / bestellen

D-Day 75 jaar De langste dagD-Day 75 jaar. De langste dag

D-Day: Decision Day. 6 juni 1944. Na jaren van opbouw en tegenslagen opent het westelijke front zich aan de Normandische kust. Nu zou het erom spannen. Hoe sterk is de Atlantikwall? Voormalig Afrika-korpsgeneraal Rommel had de kust tot een vesting uitgebouwd. Zouden de Geallieerde troepen op Omaha Beach in Normandië erin slagen de Duitse bunkerlinies te doorbreken? In dit boek, uitgevoerd in kleur en vol unieke foto’s, toont de historicus Ruud Bruijns hoe de gigantische operatie, die D-Day was, het begin van de Europese bevrijding zou zijn.
Meer informatie / bestellen

De wintersoldaat - Daniel MasonDe wintersoldaat – Daniel Mason

Wenen, 1914. Lucius is een tweeëntwintigjarige geneeskundestudent als Europa in de greep raakt van de Eerste Wereldoorlog. Meegesleept door romantische verhalen over operaties op het slagveld neemt hij dienst in het leger en rekent op een aanstelling bij een goedgeorganiseerd veldhospitaal. Maar als hij aankomt in een gevorderde kerk ergens ver afgelegen in een dal in de Karpaten, treft hij een ijskoude, door tyfus geteisterde buitenpost aan.
Bespreking: Eeuwige winter aan het Oostfront van WOI
Meer informatie / bestellen

De laatste getuige - Louis Boeckmans De laatste getuige – Louis Boeckmans

Hoe ik Breendonk en Buchenwald overleefde
Als 19-jarige sloot Louis Boeckmans uit Tessenderlo zich aan bij het verzet. Nadat hij werd verklikt, werd Louis zwaar gefolterd in het SS-kamp van Breendonk. Dat bleek slechts de prelude van de onmenselijke omstandigheden die hij moest doormaken in de concentratiekampen van Buchenwald en Dora. Desondanks overleefde Louis de Tweede Wereldoorlog. Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk in een concentratiekamp zijn beland, is hij de enige die nog kan getuigen. Historicus Pieter Serrien tekende dit onvoorstelbare oorlogsverhaal op en geeft duiding.
Meer informatie / bestellen

De Gouden RotsDe Gouden Rots. Hoe op St. Eustatius wereldgeschiedenis…

Sint-Eustatius is vermoedelijk het onbekendste eiland van de Nederlandse Antillen. Het is bijna niet voor te stellen dat het ooit de belangrijkste vrijhaven van het Caraïbisch gebied was, een kosmopolitisch trefpunt waar je alles kon kopen wat de wereld voortbracht. De roerige vrijhaven speelde een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis. Toen in 1775 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog uitbrak, voorzagen de kooplieden op Sint-Eustatius de opstandige Amerikaanse kolonisten van wapens en leverden zo een belangrijke bijdrage aan hun uiteindelijke overwinning. Het verloop van deze geschiedenis luidde zelfs het einde in van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Meer informatie / bestellen

Geschiedenis van de WaddenGeschiedenis van de Wadden – Anne Doedens

Veel werd geschreven over de natuur en de geschiedenis van ieder eiland apart. Geschiedenis van de Waddeneilanden – Canon van de Wadden is het eerste dat vijftig historische hoogtepunten en hoofdzaken van de Nederlandse Waddeneilanden weergeeft. In hun samenhang en apart. Van Texel, Vlieland en Terschelling tot Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog. Het water verbond de eilanders. De eilander ’talen’ zijn verwant. De folklore kent overeenkomsten. De aanleg van bossen maakt op alle eilanden deel uit van één proces.
Meer informatie / bestellen

Al die willen te kaap'ren varenAl die willen te kaap’ren varen

De Republiek was tijdens de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) niet opgewassen tegen de maritieme kracht van Groot-Brittannië. Na de Slag bij Doggersbank zouden alleen de Nederlandse kapers nog in actie komen om schepen te rantsoeneren (het vragen van losgeld) of buit te maken op de vijand. Hoewel de kaperkapiteins zowel in aantal als opgebrachte prijzen ver achterbleven bij eerdere oorlogen kregen ze daardoor wel een heldenstatus toegedicht; iets dat in die mate niet eerder voorgevallen was.
Meer informatie / bestellen

Oorlog. Bezetting. Bevrijding België 1940-1945Oorlog. Bezetting. Bevrijding. België 1940-1945

Dit boek brengt alle facetten van de oorlog in kaart en begeeft zich buiten de lijnen van de traditionele oorlogsgeschiedenis. De auteurs reconstrueren niet alleen de militaire krijgsverrichtingen en de complexe kroniek van de bezetting: de Duitse invasie in mei 1940 en de rol van de koning, de operaties van de Force Publique in Afrika, het leven in een bezet land, de collaboratie en het verzet, de Jodenvervolging, de oorlogseconomie, de kunstroof… Ze kijken ook naar de woelige periode die aan de oorlog voorafging, met aandacht voor de erfenis van de Groote Oorlog.
Meer informatie / bestellen

De gouden draad Hoe stoffen geschiedenis schrijvenDe gouden draad. Hoe stoffen geschiedenis schrijven

De gouden draad onthult het verborgen rijke leven van stoffen, de rijke historie en de fascinerende verhalen. In dertien hoofdstukken beziet Kassia St Clair de beschaving en haar creativiteit: van de mummies uit het oude Egypte, de zijden mantels uit het Chinese keizerrijk en het katoen uit India dat de aanzet gaf tot de industriële revolutie (en tot meer dan één oorlog) en zelfs de in een laboratorium ontworpen vezels die het mogelijk maakten dat astronauten op de maan konden lopen.
Meer informatie / bestellen

De vernuftige etserDe vernuftige etser – Henk van Nierop

Het scandaleuze leven van Romeyn de Hooghe
Romeyn de Hooghe was de meest creatieve en productieve prentmaker van de late Gouden Eeuw. Zijn reputatie is tweeslachtig. Werd hij vanouds weggezet als een oplichter, een pornograaf en een atheïst, tegenwoordig beschouwen historici hem als een aanhanger van radicale verlichtingsideeën. In deze biografie treedt hij naar voren als een doortastend ondernemer, een spindoctor voor de Oranjepartij en een opportunistische sociale stijger. In een ongekend vileine pamflettenstrijd probeerden de Amsterdamse regenten zijn reputatie te vernietigen, maar dankzij de steun van stadhouder-koning Willem III overleefde hij de lastercampagne.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 18 | Signalementen week 20 >>>


Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×