Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2024

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2024

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 22 | Signalementen week 24 >>>

Selectie week 23


 • Antwerpen, stad van de handel

  Biografie van een stad
  Antwerpen is voor alles een stad van handel. In vijf meeslepende hoofdstukken reist u doorheen de tijd aan de hand van de mensen en de historische feiten die van Antwerpen een van de belangrijkste havens en handelscentra van Europa hebben gemaakt.

  Fragment: Hoe Antwerpen een diamantstad werd

  Bekijk boek • De eilanden van goed en kwaad

  Een ontdekkingsreis
  In een aanstekelijke samensmelting van reisverhaal, geschiedschrijving en naslagwerk vertelt De Kluyver over filosofen en fantasten, wetenschappers en bedriegers, en over dromers die daders werden. Hij neemt de lezer mee naar eilanden die van wetenschappelijk, politiek en cultureel belang zijn geweest; van het biologische onderzoek van Aristoteles op Lesbos tot de raketproeven van Wernher von Braun op Usedom.

  Bespreking: Een boeiende ontdekkingsreis langs bijzondere eilanden

  Bekijk boek • De laatste walvis

  Het ongezouten verhaal van Amerika
  Björn Soenens heeft Amerika vanuit alle hoeken intens bereisd en leeft sinds 2017 aan de frontlinies van de Amerikaanse ervaring. Hij was erbij tijdens de George Floydprotesten (Black Lives Matter), de dodelijkste covidcrisis en de bestorming van het Capitool.

  Bekijk boek • De Saksen

  Middeleeuwse geschiedenis van de Lage Landen
  In ‘De Saksen’ gaat Luit van der Tuuk op zoek naar de Saksische collectieve identiteit. De term ‘de Saksen’ wordt door de geschiedenis heen vrijelijk gebruikt, maar wat – of beter gezegd: wie – we daartoe rekenen verschilt al sinds de oudheid. Niets blijkt zo kneedbaar als deze term in vroegmiddeleeuwse geschriften, die vaak gekleurd zijn door een politieke agenda. Wie waren deze Saksen?

  Bekijk boek • De symfonieën van Gustav Mahler

  Gustav Mahler geeft ons in zijn symfonieën een vergaande kijk in zijn turbulente gevoelsleven. Zijn grote liefde voor Alma Mahler, zijn verdriet over de dood van zijn dochtertje, zijn plezier in de natuur, het spannende fin du siècle, alles is te horen in zijn muziek. Jan Auke Walburg beschrijft van alle Mahlersymfonieën de achtergronden en de relatie die de muziek heeft met de gebeurtenissen in het leven van Mahler.

  Bekijk boek • De tekenaar van het verzet

  Het waargebeurde verhaal van een moedige leraar en zijn Joodse leerlingen
  Emile Fryns, een tekenleraar en voormalig lid van het verzet, keert uit gevangenschap terug. Nauwelijks hersteld van de ontberingen die hij in de kampen moest ondergaan, verneemt Emile het overlijden van zijn collega en mede-verzetsstrijder Honoré Houvenaghel. Ook de banken van zijn zes Joodse leerlingen blijven leeg.De tekenaar van het verzet vertelt het verhaal van de Joodse gemeenschap in Oostende en hoe een flamboyante tekenleraar geheime boodschappen in zijn werk verwerkte om aan de Britten over te maken.

  Bekijk boek • De wentelende eeuw

  1795-1914
  Lange tijd werd de Nederlandse negentiende eeuw simpelweg afgedaan als ‘de vorige eeuw’. Geen eeuw om trots op te zijn of naar om te kijken. Maar sinds de vaak verguisde Bataafs-Franse tijd deel ging uitmaken van een ‘lange’ negentiende eeuw (1795-1914) kreeg die steeds meer een eigen gezicht.

  Fragment: Vrouwen vanwege ‘wispelturigheid en emotionaliteit’ ongeschikt voor politiek

  Bekijk boek • Flessenpost

  Het verhaal van een legendarisch experiment
  Op 14 juli 1864 is het windkracht 11 als in de buurt van Kaap Hoorn een fles met een boodschap in zee wordt geworpen en begint aan een reis die bepalend zal blijken voor ons begrip van oceanen en stromingen. Samen met vele andere flessen maakte hij deel uit van het grootschalige maritieme onderzoek van geofysicus en poolonderzoeker Georg von Neumayer.

  Bespreking: Flessenpost om de oceanen te ontraadselen

  Bekijk boek • Hannah Arendt

  De biografie
  ‘Ik geloof dat een denkproces altijd verbonden is met persoonlijke ervaring. Alle denken is nadenken, iets doordenken.’ Voor Thomas Meyer, een van de grootste kenners van Arendts werk, zijn deze uitspraken leidraad voor zijn levensgeschiedenis van Arendt. Deze richtlijnen volgt hij in zijn deels op nieuwe bronnen gebaseerde biografie. Meyer beschrijft haar leven en werk van Koningsberg tot New York, van haar dissertatie over Augustinus tot de beschrijving en interpretatie van haar onvoltooide hoofdwerk Het leven van de geest.

  Bekijk boek • Ketterij

  Redder, minnaar, moordenaar. De vele levens van Jezus Christus
  In tegenstelling tot wat de Kerk vandaag de dag leert, bestond er in de eerste eeuwen van het christendom geen consensus over wie Jezus was of welk belang hij vertegenwoordigde. In plaats daarvan waren er vele verschillende Christussen. De een had een tweelingbroer en reisde naar India, een ander trok op met draken.

  Bekijk boek • Uiterst vertrouwelijk

  Achter de schermen van de Nederlandse geheime diensten
  Vlak voor de Eerste Wereldoorlog werden in Nederland geheime diensten opgericht. Ze verzamelden informatie over de dreiging die uitging van het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije. De rol en de zichtbaarheid van die inlichtingen- en veiligheidsdiensten is sindsdien geleidelijk gegroeid.

  Artikel: Nieuw boek over de eerste geheime dienst van Nederland
  Bespreking: De eerste officiële geheime dienst van Nederland

  Bekijk boek • Zeus in jeans

  Hoe de oude Grieken en Romeinen ons leven bepalen
  De klassieke oudheid zit nog altijd diep verweven in ons dagdagelijkse leven. Dat weet Patrick De Rynck meesterlijk aan te tonen in 70 korte maar snedige stukken. Het goede leven, tattoos en de Olympische Spelen. Artificiële intelligentie, architectuur en alt-right. Zeus in jeans heeft één groot vertrekpunt: onze tijd. Jouw leven. Dit boek laat zien hoe wij intens verweven zijn met fenomenen uit de Grieks-Romeinse oudheid.

  Artikel: Oikos Publieksprijs naar Belgische classicus Patrick De Rynck

  Bekijk boek • Zeven dieren bijten terug

  In Zeven dieren bijten terug zijn de Hollandse ijszeeverkenners van de zestiende eeuw de randfiguren. Hun overwintering in het Behouden Huys op Nova Zembla is het decor van een boek over leven en dood in de eenentwintigste eeuw. In een sprankelende stijl waaiert dit reisverslag uit van Texel en Terschelling tot voorbij de Noordkaap. Onderweg raakt de lezer gebiologeerd door de overlevingskunst en de doodsstrijd van zeven pooldieren. Hun lot blijkt onlosmakelijk verbonden met het bestaan op onze eigen breedtegraad.

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 22 | Signalementen week 24 >>>

×