Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2017

Auteur:
3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27 >>>

Selectie week 26 (2017)

De russische RevolutieDe Russische Revolutie – Sean McMeekin Nieuw Amsterdam – € 29.99

Tussen 1900 en 1920 onderging Rusland een complete en onomkeerbare transformatie. Aan het eind van deze twee decennia was de heerschappij van de Romanovs ten einde, had zich een nieuw regime gevestigd, was de economie ingestort en hadden meer dan twintig miljoen Russen de dood gevonden. In dit boek combineert McMeekin de allernieuwste geschiedkundige bevindingen met een vlot verteld verhaal
Voorpublicatie: De moord op Raspoetin (1916)
Meer informatie / bestellen

De mythe van de goede oorlogDe mythe van de goede oorlog Epo – € 24.90

Als we Hollywood mogen geloven, was de Tweede Wereldoorlog een ‘goede oorlog’ waarin de Verenigde Staten ten strijde trokken om de democratie en de vrijheid in Europa en overal elders in ere te herstellen. Volgens Jacques Pauwels is de waarheid net iets complexer. Amerikaanse bedrijven in nazi-Duitsland zoals GM’s Opel en de Fordwerke maakten niet alleen vóór maar ook tijdens de oorlog grote winsten. Tegelijkertijd deden ze ook gouden zaken met Groot-Brittannië. De Tweede Wereldoorlog zoals u die niet op school zag
Voorpublicatie: De collaboratie van de Amerikaanse zakenwereld met nazi-Duitsland
Meer informatie (+ video) / bestellen

De razende RepubliekDe razende Republiek Prometheus – € 15.00

Meer dan ooit worstelt Frankrijk met zichzelf in een wereld die snel verandert. De Republiek is razend. Is dit altijd zo geweest? Hoe wortelt Frankrijk eigenlijk in het verleden? De Franse geschiedenis heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Grootse gebeurtenissen, meeslepende intriges en revolutionaire figuren hebben deze geschiedenis gevormd tot het Frankrijk van vandaag. In dit boek komen de meest invloedrijke gebeurtenissen van het verre en het recentste verleden aan bod om zo tot de kern van Frankrijk door te dringen.
Meer informatie / bestellen

De levens van de grootste schildersDe levens van de grootste schilders Atlas Contact – € 25.00

Met dit boek is de kunstgeschiedenis begonnen: De levens van de grootste kunstenaars, verschenen in 1550 en geschreven door de schilder-architect Giorgio Vasari (1511-1574). Vasari beschrijft met vlotte pen en oog voor detail de levens van kunstenaars, vanaf het einde van de dertiende eeuw tot aan zijn eigen tijd. Vasari’s evolutionaire perspectief bleek zo invloedrijk dat de visie op de kunst er blijvend door is bepaald. Voor kunsthistorici was en is De levens een uiterst belangrijke, unieke bron bij de bestudering van de kunst van de Renaissance.
Meer informatie / bestellen

Onder de mensenOnder de mensen Balans – € 22.50

Geboren in 1873 in Amsterdam, vertrok M.J. Brusse in 1894 naar Rotterdam waar hij zijn naam en faam verwierf. Hij ontpopte zich tot sociaal bewogen journalist, die de armoede en ellende beschreef aan de zelfkant van de samenleving. Zijn stijl en vorm van reportages waren nieuw en persoonlijk. Vermomd als zeeman – undercover – ervoer hij aan den lijve hoe zeelieden werden afgeperst en bestolen. In stinkende sloppenwijken liet hij alleenstaande en wanhopige moeders en werkloze vaders aan het woord.
Voorpublicatie: Rie Brusse – Sociaal bewogen undercoverjournalist
Meer informatie / bestellen

Diana, haar eigen verhaalDiana, haar eigen verhaal – Andrew Morton PEPPER – € 19.99

Toen Diana, haar eigen verhaal in 1992 verscheen, had het een enorme impact op de publieke opinie over het Britse koningshuis. De #1 New York Times Best Seller groeide in korte tijd uit tot een klassieker; niet alleen vanwege de vele onthullingen, maar vooral ook omdat Diana zich persoonlijk had gelieerd aan het boek. Ze was daarmee het eerste lid van het koningshuis dat zich zo open en eerlijk uitliet. Diana’s biograaf Andrew Morton heeft met de kennis van nu – 25 jaar later en twintig jaar na Diana’s tragische dood – de geheime interviews met de prinses opnieuw onderzocht. Hij kwam tot schokkende nieuwe inzichten.
Meer informatie / bestellen

Zeven politieke levensZeven politieke levens – Frits Korthals Altes Boom – € 39.90

In dit boek beschrijft Frits Korthals Altes de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn politieke carrière. Het boek is geen gewone biografie en bevat meer dan alleen herinneringen. Frits Korthals Altes (1931) heeft een indrukwekkende staat van dienst in de Nederlandse politiek. Aan de hand van historische bronnen en zijn persoonlijke archief gaat hij in op zijn politieke carrière. Ook wordt de groei van de VVD in de jaren zeventig onder Haya van Someren en Hans Wiegel, de verkiezingswinst van Ed Nijpels, en de bestendige groei met Frits Bolkestein en Mark Rutte worden door de auteur besproken.
Meer informatie / bestellen

In het diepste geheimIn het diepste geheim Marineschepen.nl – € 17.95

Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991
“U dient zich te realiseren dat we varen alsof het oorlog is”, zei de commandant van een Nederlandse onderzeeboot in 1983 tegen zijn bemanning. De zes Nederlandse onderzeeboten verzamelden tijdens de Koude Oorlog in het geheim inlichtingen over de marine van de Sovjet-Unie. Dit boek beschrijft voor het eerst deze zeer geheime operaties uitgebreid en gedetailleerd. Aan de hand van interviews en archiefonderzoek onthult Jaime Karremann hoe de Nederlandse onderzeeboten onopgemerkt Sovjetschepen achtervolgden, fotografeerden en afluisterden.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27 >>>

×