Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 31/32) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 29/30 | Signalementen week 33/34 >>>

Selectie week 31 & 32 (2019)

1939: De oorlog die niemand wilde1939: De oorlog die niemand wilde

In de vroege herfst van 1938 haalden Ruth Andreas-Friedrich en Susanne Simonis in de Duitse hoofdstad opgelucht adem. Terwijl de tanks de dag ervoor demonstratief door de straten rolden leek de oorlog toch afgewend. In het Engelse graafschap Essex deden Ann Magnus en haar ouders hetzelfde, nadat het land de voorgaande weken al werd voorbereid op opnieuw een allesverwoestende strijd. Zomaar een greep namen uit de miljoenen individuen vanuit wiens perspectief Frederick Taylor in 1939, De oorlog die niemand wilde de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog bekijkt.
Bespreking: 1939 – De oorlog die niemand wilde
Meer informatie / bestellen

De avonturen van Alexander von HumboldtDe avonturen van Alexander von Humboldt

In ‘De avonturen van Alexander von Humboldt’ brengen Andrea Wulf en tekenaar Lillian Melcher de heldhaftige ontdekkingsreis naar Zuid-Amerika van Alexander von Humboldt (1769-1859) tot leven, een reis waarna onze kijk op de natuur nooit meer hetzelfde is geweest… Het boek focust op de vijfjarige expeditie in Zuid-Amerika die hij in juni 1799 begon.
Bespreking: De avonturen van Alexander von Humboldt
Meer informatie / bestellen

De Hanze De eerste Europese handelsmachtDe Hanze – Arnout van Cruyningen

In 1611 stichtten Duitse koopmansgildes de voorloper van de Hanze, gericht op de handel met de gebieden rond de Oostzee. Door vrij handel toe te staan, bracht het Hanzeverbond veel economische bloei in Noordwest-Europa. De Hanze ontwikkelde zich tot een stedenverbond, waarbij in de hoogtij dagen meer dan tweehonderd steden aangesloten waren. Rijk verluchtigd met historisch beeldmateriaal en kaderteksten. Arnout van Cruyningen (Wijchen) is historicus, vertaler en auteur. Hij studeerde in Nijmegen en is gespecialiseerd in dynastieke en algemene geschiedenis.
Meer informatie / bestellen

De eeuw van Gisèle - Annet MooijDe eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van…

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden.
Bespreking: De eeuw van Gisèle
Meer informatie / bestellen

De eeuw van XiDe eeuw van Xi. Hoe China onze toekomst bepaalt

Hoe moeten we reageren op de toenemende invloed van China? In De eeuw van Xi vertelt Stefan Blommaert op meeslepende wijze de verhalen die we nodig hebben om beter te begrijpen wat er met China aan de hand is. Wij in het Westen bekijken China vaak scheef: communisten die kapitalisten willen zijn en het niet zo nauw nemen met mensenrechten. De Chinese leiders halen hun neus op voor de kritiek. China is vastberaden om weer aan te knopen bij de grandeur die het in de loop van zijn lange geschiedenis verwierf. De toekomstvisie van China gaat veel verder dan het verkopen van hightech. Het land wil een militaire grootmacht worden.
Meer informatie / bestellen

Etienne Davignon. Mijn drie levensÉtienne Davignon. Mijn drie levens

Dit boek beschrijft niet mijn leven, maar mijn herinneringen. Herinneringen aan gebeurtenissen waarvan ik getuige ben geweest in de loop van mijn drie levens: in de diplomatie, bij de Europese Commissie en later in het zakenleven. Elke keer heb ik het geluk gehad dat ik een beroep dat ik graag uitoefende, kon inruilen voor een ander beroep dat ik ook graag zou gaan doen. En de banden tussen die werelden zijn nooit volledig verbroken.
Bespreking: De memoires van Étienne Davignon
Meer informatie / bestellen

De diamantdiaspora - Herman PortocareroDe diamantdiaspora – Herman Portocarero

De Tweede Wereldoorlog schudt Antwerpen stevig door elkaar. Op zoek naar een veiliger bestaan migreren vele Joden naar Havana. Die beslissing brengt een groot deel van de Antwerpse diamantsector naar Cuba. Een kleine ontdekking bracht Herman Portocarero op het spoor van Joodse families. Aan de hand van gedetailleerd onderzoek reconstrueert hij het verhaal van hun reizen, levens en nalatenschap – in Antwerpen, Havana en New York.
Bespreking: Cuba, antichambre van de Verenigde Staten
Meer informatie / bestellen

De Grebbelinie. Een cultuurhistorische gidsDe Grebbelinie. Een cultuurhistorische gids

Ingrijpende veiligheidsmaatregelen worden over het algemeen getroffen ná een ramp. Pas na het Rampjaar van 1672 werd daarom duidelijk dat het westen van Nederland onvoldoende beschermd was bij een aanval uit het oosten. Men liet het oog vallen op het laaggelegen en drassige gebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe: de Gelderse Vallei. Door slim gebruik te maken van dit strategische landschap kon een waterlinie gevormd worden tussen Spakenburg en Rhenen. Het belang van deze linie was duidelijk.
Meer informatie / bestellen

Vrouwelijk karakterVrouwelijk karakter – Emmanuel Bove

Colette Salmand houdt hartstochtelijk van Jacques Leshardouin. Hij heeft in de Eerste Wereldoorlog een granaatscherf in zijn hoofd gekregen, en wil opnieuw in dienst om zijn gesneuvelde broer te wreken. De legerarts weigert hem echter goed te keuren, waarop Jacques hem in een opwelling doodschiet. Is hij wel toerekeningsvatbaar? Colette volgt haar geliefde naar Zwitserland, waar ze beiden een armetierig, ondergedoken bestaan leiden. Zij probeert hem op allerlei manieren te redden, klopt overal aan voor geld en hulp, maar Jacques zakt steeds verder weg in apathie en schuldgevoel. Kan hij zijn misdaad uitwissen door zijn straf uit te zitten?
Meer informatie / bestellen

Zing en speel mee met Drs. P BladmuziekZing en speel mee met Drs. P – Bladmuziek

Drs. P liet een indrukwekkend en omvangrijk oeuvre na. Hij wordt geroemd om zijn originele geest, droge humor en verbeeldingskracht, en zijn werk is verrassend, vol fantasie en bizarre wendingen. Zijn ollekebollekes staan in ieders geheugen gegrift, en ook zijn liedteksten behoren tot de culturele canon. In 2019 zou de Drs. honderd zijn geworden. De hoogste tijd dus voor een bundeling van zijn beste liedjes! Speciaal voor deze unieke jubileumeditie zette Paul Prenen de liedteksten en bladmuziek van Drs P. op papier. Ivo de Wijs verzorgde het geheel van annotaties en inleidingen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 29/30 | Signalementen week 33/34 >>>

×