Nieuwe geschiedenisboeken (week 29/30) – 2023

3 minuten leestijd
geschiedenisboeken
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 28 | Signalementen week 31 / 32 >>>

Selectie week 29/30


  • Christina van Zweden

    Koningin zonder land, bechermvrouwe van de kunst
    Christina van Zweden, dochter van koning Gustav II Adolf, werd als kroonprinses geboren op 8 december 1626. Toen ze zes was, overleed haar vader op een slagveld van de Dertigjarige Oorlog en erfde ze de troon. Ze groeide op in een lutherse omgeving en genoot een uitgebreide opleiding. Ze studeerde tien uur per dag en sprak elf talen. Christina was enorm toegewijd aan haar functie en land, maar ook aan de kunsten.

    Bekijk boek



  • De comentarius van Emanuel van Metere

    Een geannoteerde editie van een verloren gewaand zestiende-eeuws familieboek
    In 1680 gaf Emanuel (II) van Meteren de autobiografische aantekeningen van Emanuel van Meteren, zijn grootvader en naamgenoot, in bewaring bij de Nederlandse kerk in Londen. Sindsdien ontbrak van het kostbare boek van de beroemde historicus van de Nederlandse Opstand elk verder spoor. Tot het in 2019 werd teruggevonden, op een wel zeer onverwachte plek: in Nieuw-Zeeland.

    Bekijk boek



  • De pretoriaanse garde

    Opkomst en ondergang van de keizerlijke lijfwacht in Rome
    De pretoriaanse garde werd in 27 v.Chr. opgericht door Augustus en werd belast met de bescherming van de keizer en zijn familie. Door de eeuwen heen bleken de leden niet alleen beschermers en handhavers, maar ook belangrijke politieke spelers. Keizers aan wie ze loyaal waren, maakten ze groot, en keizers die hen niet bevielen, brachten ze meedogenloos ten val, onder wie Caligula, Nero en Pertinax.

    Bekijk boek



  • Drie keer verkocht in een vreemd land

    Nederlanders in Noord-Afrikaanse slavernij 1600-1800
    ‘Hoeveel tranen moeten er nog meer vloeien voor hen die snakken naar vrijlating?’ Het is zomaar een zin uit 1696 van de consul in Marokko over gekaapte Nederlanders. Was het normaal dat ze meermalen werden verkocht en tot slaaf gemaakt vanwege Barbarijse kaperacties? Hoe zwaar was het bestaan van deze slaven en hoe omvangrijk hun aantal?

    Fragmenten: Nederlanders in slavernij

    Bekijk boek



  • Fragmenten van de Vlaamse Roman van de Roos (ca. 1300)

    Over minnepijn en liefdesgeluk in de Middeleeuwen. Lessen in liefde voor lieden van toen en nu
    In zijn uitgave (1962) noemde Klaas Heeroma de in de Hofbibliotheek te Leeuwarden gevonden restanten van een 14e-eeuwse ridderroman, na enige aarzeling, de Florigout-fragmenten. Een Franse bron is nooit gevonden, het gaat dus vermoedelijk om ‘epiek van eigen bodem’ (Van Oostrom).

    Bekijk boek



  • Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis

    Het vrije socialisme in Groningen, Friesland en Drenthe 1890-1940
    Dit boek vertelt het verhaal van arbeiders en kleine zelfstandigen die geen genoegen namen met hun miserabele leefomstandigheden en streden voor een beter leven. De charismatische oud-dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis hield hen voor dat ook zij recht hadden op een menswaardig bestaan. Een rechtvaardige en vrije socialistische samenleving was mogelijk, maar daar moesten ze zelf wel wat voor doen.

    Bespreking: Vrij-socialisten en anarchisten in Noord-Nederland

    Bekijk boek



  • Herman Willem Daendels

    1762-1818 De kleine Napoleon
    Herman Willem Daendels (1762-1818) heeft in de korte tijd van zijn actieve leven van 1780 tot aan zijn dood in 1818 vele politieke veranderingen niet alleen meegemaakt, maar daarin ook een belangrijke rol gespeeld, zowel op het nationale als het internationale vlak.

    Bekijk boek



  • Misdaadmanifest

    Het zijn de jaren zeventig en de misdaad viert hoogtij in New York. Ray Carney, familieman, huisbaas en (ogenschijnlijk) keurige eigenaar van een goedlopende meubelzaak in Harlem, heeft zijn dubbelleven als heler afgezworen. Hij is vastberaden om op het rechte pad te blijven. Totdat zijn dochter hem smeekt om kaarten voor The Jackson 5. Het kan vast geen kwaad om Munson, zijn oude contactpersoon bij de politie en een beruchte fixer, een gunst te vragen.

    Bekijk boek



  • Rare kwasten

    Een rondleiding langs de beste schildersverhalen uit de kunstgeschiedenis
    Waarom schilderde Holbein de jongere zo’n geflatteerd portret van de foeilelijke prinses Anna van Kleef? En waarom verbrandde Botticelli enkele van zijn schilderijen op de brandstapel van een gefrustreerde monnik? Waarom wilde Vermeers schoonmoeder niet dat haar dochter met hem trouwde? Hoe kwam de Haarlemmer Gerrit Berckheyde ertoe om een portret van een Duitse overledene op zijn eigen doodshemd te penselen?

    Bekijk boek



  • Splinters van de zon

    Fragmenten uit leven en werk van J. Robert Oppenheimer
    Robert Oppenheimer was wetenschappelijk leider en organisatorisch talent van het ultrageheime Manhattan Project, dat de basis vormde voor een van de belangrijkste ontwikkelingen van de twintigste eeuw: de atoombom. Hij was een briljante, maar controversiële natuurkundige, die uiteindelijk vanwege zijn vermeende communistische sympathieën als bedreiging voor de Amerikaanse staat werd gezien en gedwongen moest aftreden als nucleair adviseur van de regering.

    Bekijk boek



<<< Signalementen week 28 | Signalementen week 31 / 32 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×