Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 36) – 2017

Auteur:
1 minuut leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 35

Selectie week 36 (2017)

19331933 – Philip Metcalfe Balans – € 27.50

1933. Vijf mensen zijn ooggetuige van Hitlers machtsgreep: de Amerikaanse ambassadeur William Dodd en zijn dochter Martha, Hitlers buitenlandse perschef Putzi Hanfstaengl, de joodse societyjournaliste Bella Fromm en de eerste chef van de Gestapo, Rudolf Diels. De tijd valt weg. We zijn in Berlijn, 1933, en Metcalfe neemt ons mee naar de ambassades, de vergaderingen, feesten en complotten. We zijn in de huizen, de straten, in de cafés en hotels – het smeult en brandt om ons heen.
Voorpublicatie: Berlijn, 1933 – Geen weg terug meer
Meer informatie / bestellen

Tabé Java, tabé IndiëTabé Java, tabé Indië Uitgever – € 0.00

In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om ‘onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden’. Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java verandert de toon. Hij ziet vrienden sneuvelen, fotografeert massagraven en redt duizenden Javanen van een verbrandingsdood.
Bespreking: De herinneringen van Evert-Jan Nijboer
Voorpublicatie: Operatie Duck: de zuivering van negen kampongs
Meer informatie / bestellen

Pleidooi voor de rechten van de vrouwPleidooi voor de rechten van de vrouw – Mary Wollstonecraft Wereldbibliotheek – € 19.99

Terwijl de Franse Revolutie nog volop in beweging was, schreef de oermoeder van het feminisme, Mary Wollstonecraft, in 1792 haar Pleidooi voor de rechten van de vrouw. Daarin trok zij ten strijde tegen de achterstelling die vrouwen al sinds mensenheugenis moesten ondergaan en tegen de vooroordelen die vooraanstaande denkers uit die tijd over vrouwen koesterden. Vrouwen moesten wat haar betreft in alle opzichten dezelfde kansen krijgen als mannen.
Voorpublicatie: De vrouw als ‘vriendelijk huisdier’ (1792)
Meer informatie / bestellen

Clementine - Een leven met Winston ChurchillClementine. Een leven met Winston Churchill Karmijn – € 34.95

Zonder het daadkrachtige leiderschap van Winston Churchill was de Tweede Wereldoorlog wellicht anders verlopen. Zonder de niet-aflatende steun van zijn vrouw Clementine was Winston misschien nooit premier geworden. Wie was deze ‘Clemmie’, die meer invloed had op de Britse politiek dan welke premiersvrouw voor of na haar dan ook? Deze biografie is het opmerkelijke levensverhaal van een getalenteerde vrouw die nauw betrokken was bij beslissende momenten in de wereldgeschiedenis.
Voorpublicatie: Clementine Churchill: de vrouw van Winston
Meer informatie / bestellen

De koningin van ParaguayDe koningin van Paraguay Atlas Contact – € 34.99

Een Ierse emigrante begint in Parijs een carrière als courtisane, wordt de maîtresse van een Zuid-Amerikaanse dictator en raakt betrokken bij een van de bloedigste conflicten uit de moderne geschiedenis; weinig vrouwen in de negentiende eeuw leidden zo’n dramatisch leven als Elisa Alicia Lynch (1833-1886). Als geliefde van Francisco Solano López, president van Paraguay, bekleedde Elisa Lynch nimmer een officiële functie, maar als ‘ongekroonde koningin’ van deze Zuid-Amerikaanse republiek bezat zij veel macht. Het leven van Elisa Lynch leek in dat opzicht veel op dat van de vrouw die anderhalve eeuw later de echtgenote werd van de president van Argentinië: Evita Perón.
Meer informatie / bestellen

Protestanten, het geloof dat de moderne wereld vorm gaf - Alec RyrieProtestanten. Het geloof dat de moderne wereld vorm gaf Hollands Diep – € 29.90

In 2017 is het precies vijfhonderd jaar geleden dat Maarten Luther, een relatief onbekende professor aan een obscure Duitse universiteit, zich uitsprak tegen de corruptie van de lokale geestelijken. Die confrontatie mondde tot ieders verbazing uit in een compleet nieuwe christelijke stroming: het protestantisme. In dit boek beschrijft professor Alec Ryrie de geschiedenis van deze religie, die volgens historici de basis was voor veel van de grote veranderingen van de afgelopen eeuwen.
Voorpublicatie: De geschiedenis van het protestantisme
Meer informatie / bestellen

Keizers sterven niet in bedKeizers sterven niet in bed – Fik Meijer Athenaeum – € 12.50

Heruitgave – Fik Meijer laat zien hoe de keizers in hun laatste levensdagen op hun naderend einde reageren. Sommige, onder wie Marcus Aurelius en Septimius Severus, zagen de dood standvastig onder ogen, verzoend met de tijdelijkheid van het bestaan. Keizers als Nero en Heliogabalus meenden dat ze een god waren, maar daar dachten de meeste Romeinen toch anders over. De krankzinnige Caligula werd vermoord na een theaterbezoek en Caracalla terwijl hij stond te urineren. Van sommige keizers was de dood nog gruwelijker: Caesar werd door drieëntwintig messteken geveld, Vitellius werd na langdurige foltering met een vleeshaak de Tiber in getrokken. Meer informatie / bestellen

Saluut aan CataloniëSaluut aan Catalonië – George Orwell De Arbeiderspers – € 24.99

In 1936 ging George Orwell naar Spanje om te berichten over de burgeroorlog. Maar in plaats daarvan sloot hij zich aan bij het republikeinse rebellenleger om te vechten tegen de fascisten. In Saluut aan Catalonië doet hij met nietsontziende eerlijkheid verslag van de oorlog en van zijn ervaringen. Op indringende wijze brengt hij die chaotische episode tot leven: de revolutionaire euforie van Barcelona, de moed van gewone Spaanse mannen en vrouwen die naast hem vochten, de verschrikkingen en de verwarring aan het front, de bijna fatale verwonding die hij opliep door een kogel, en het doortrapte verraad van de zogenaamd geallieerde naties. Deze uitgave is voorzien van een inleidende tekst van Geert Mak.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Dichter van de droge naaldDichter van de droge naald. Frank Lodeizen (1931-2013) De Arbeiderspers – € 19.99

Beeldend kunstenaar Frank Lodeizen – vader van actrice Rifka Lodeizen en achterneef van dichter Hans Lodeizen – ontsnapt als kind aan de gaskamer. De ontdekking dat hij met tekenen een eigen wereld kan scheppen, ver weg van de oorlog en zijn trauma’s, voelt als een bevrijding. In de schaduw van zijn vrienden, de schilders van de Cobrabeweging en de dichters van de Vijftigers, onder wie Lucebert en Hans Andreus, ontwikkelt de talentvolle etser zijn eigen stijl. Maar het verleden is nooit ver weg. Hij vlucht in een mateloos en turbulent leven en trouwt vijf keer.
Meer informatie (+ video) / bestellen

<<< Signalementen week 35

×