Nieuwe geschiedenisboeken (week 41) – 2018

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

Selectie week 41 (2018)

1001 vrouwen in de 20ste eeuw1001 vrouwen in de 20ste eeuw – Els Kloek

De 20ste eeuw was een tijd vol doorbraken voor en door vrouwen. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. De verzameling van 1001 vrouwenlevens zet de 20ste eeuw in een ander, completer licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar.
Artikel: 1001 vrouwen in de twintigste eeuw – Een revolutie gewonnen
Meer informatie / bestellen

Gevaarlijke gekken? - Gijsbert de Reuver en Stephan Sanders, red.Gevaarlijke gekken?

Iedereen komt ze weleens tegen in eigen kring of kent ze uit ondervinding: de bully op het schoolplein, de gewelddadige levenspartner, de maniakale manager, de tirannieke geestelijk leider, de crimineel. In het dagelijks spraakgebruik bestempelen we ze zonder aarzeling als ‘gevaarlijke gekken’. We weten maar al te goed hoe ontwrichtend of traumatiserend zo’n gek kan zijn. Maar kan de impact van zo’n gevaarlijke gek niet ook op grotere schaal spelen? Op de schaal van de politiek, de samenleving, de wereld of de geschiedenis?
Voorpublicatie: Richard Nixon, een gevaarlijke gek?
Meer informatie / bestellen

Amsterdam en de Nachtwacht - Gabri van Tussenbroek (€18.99)Amsterdam en de Nachtwacht – Gabri van Tussenbroek

Weinig Nederlandse schilderijen zijn zo bekend als Rembrandts Nachtwacht. Tientallen miljoenen mensen hebben het schilderij in de Eregalerij van het Rijksmuseum met eigen ogen aanschouwd. Ontelbare miljoenen anderen kennen het uit tijdschriften, van tv, internet of koekblikken. Sommigen weten dat ‘De Nachtwacht’ niet de officiële naam van het schilderij is, en een enkeling kent de naam van Kapitein Frans Banninck Cocq, die zich samen met luitenant Willem van Ruytenburch gereedmaakt om er met zijn compagnie op uit te trekken.
Voorpublicatie: De Nachtwacht, een vroeg staaltje ‘virtual reality’
Meer informatie / bestellen

Napoleon De man achter de mythe - Adam ZamoyskiNapoleon. De man achter de mythe – Adam Zamoyski

Over niemand is meer geschreven dan Napoleon Bonaparte, de man die zich tot keizer van de Fransen liet kronen, het gezicht van Europa voorgoed veranderde en eindigde als balling op Sint-Helena. Toch hebben ook serieuze historici zich niet weten te onttrekken aan vooroordelen. De Fransen verheerlijken hem, de Engelsen zijn kritisch en ook in andere landen wordt hij gevormd naar het beeld dat het beste past in de eigen geschiedenis. In dit boek ontrafelt meesterhistoricus Adam Zamoyski het verleden op zoek naar de echte Napoleon – niet de supermens, maar de man.
Voorpublicatie: Napoleon, messias tegen wil en dank
Meer informatie / bestellen

De rechtvaardigen - Jan BrokkenDe rechtvaardigen – Jan Brokken

In ‘De rechtvaardigen’ beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul, Jan Zwartendijk. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul in Kaunas
(Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Hannema: museumdirecteur - Wessel KrulHannema: museumdirecteur – Wessel Krul

Hannema: museumdirecteur is een biografie van de meest omstreden figuur uit de twintigste-eeuwse Nederlandse museumgeschiedenis. Door zijn dynamische aankoopbeleid, zijn baanbrekende tentoonstellingen en zijn uitstekende relaties met een aantal vermogende begunstigers bezorgde Dirk Hannema (1895-1984) museum Boijmans in Rotterdam een internationale reputatie. Maar Hannema was ook de man die zijn tijdgenoten betoverde met de ‘Vermeer’-imitaties door Han van Meegeren. Tijdens de Duitse bezetting ontpopte hij zich als een overtuigd nationaalsocialist.
Voorpublicatie: ‘Napoleon van de Nederlandse museumwereld’
Meer informatie / bestellen

Een naoorlogse achtbaanEen naoorlogse achtbaan – Ian Kershaw

Na twee verwoestende oorlogen in de eerste helft van de twintigste eeuw begint Europa aan zijn wederopbouw. Ian Kershaw beschrijft de eerste stappen naar een nieuwe, ogenschijnlijk welvarende toekomst, die echter wordt geteisterd door de spanningen van de Koude Oorlog, de economische groei en de sociale gevolgen daarvan, de roerige jaren zestig, de val van de Sovjet-Unie en de problemen die de landen in Oost-Europa ondervonden bij de transitie naar democratie en kapitalisme.
Bespreking: Ian Kershaw neemt lezer mee in Europese achtbaanrit
Meer informatie / bestellen

Boven de partijen - De voorzitter van de Tweede KamerBoven de partijen. De voorzitter van de Tweede Kamer

Dick Dolman sprak graag over het hoogste democratische ambt. De voormalig voorzitter van de Tweede Kamer beschouwde het in goede banen leiden van het werk van de volksvertegenwoordiging als de mooiste functie in de politiek. Over die functie is opmerkelijk weinig geschreven. Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List probeert met Boven de partijen in die lacune te voorzien. Het boek biedt, naast een historisch overzicht van de ontwikkeling van het voorzitterschap van de Tweede Kamer, portretten van de voorzitters na de oorlog. Die zijn gebaseerd op uitvoerige interviews.
Bespreking: Voorzitter van de Tweede Kamer – Boven de partijen
Meer informatie / bestellen

De zijderoutes geïllustreerde editieDe zijderoutes geïllustreerde editie – Peter Frankopan

Rijk geïllustreerde editie van internationale bestseller De zijderoutes voor jong en oud
Reis mee naar het Oosten in deze bijzondere nieuwe geschiedenis van de wereld. Langs de zijderoutes kom je koningen, handelaren en avonturiers tegen en ontdek je koninkrijken, religies, techniek en veel meer. Aan de hand van verhalen uit alle hoeken van de wereld laat Peter Frankopan zien hoe Oost en West langzaam maar zeker met elkaar verweven zijn geraakt en hoe alles verband houdt met elkaar.
Meer informatie / bestellen

764 Dagen – Herinneringen van een dwangarbeider764 Dagen – Herinneringen van een dwangarbeider

Weinig mensen zijn bekend met de lotgevallen van Nederlandse dwangarbeiders die in Duitsland tewerk werden gesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 764 Dagen heeft Margreet Lenstra op basis van de oorlogsdagboeken van en gesprekken met haar vader zijn tijd als dwangarbeider beschreven. Niet alleen door honger, ziekte en verlangen naar huis, maar ook door zware behandeling, treiterijen en tientallen bombardementen was het een moeilijke tijd. Ook zijn zware terugreis door verwoest Duitsland komt aan bod.
Artikel:: “Erger dan de oorlog kon het niet meer worden”
Meer informatie / bestellen

Leven met Goden 40.000 jaar volkeren, objecten en religieLeven met Goden. 40.000 jaar volkeren, objecten en religie

Een van de meest wezenlijke aspecten van het menselijk bestaan is dat elke gemeenschap een aantal opvattingen en overtuigingen deelt: een geloof, een ideologie, een religie. Deze overtuigingen zijn een fundamenteel onderdeel van een gedeelde identiteit. Ze hebben de unieke kracht om ons te definiëren – en te verdelen – en zijn in een groot deel van de wereld in politieke zin een drijvende kracht. In onze hele geschiedenis zijn deze overtuigingen meestal, in de ruimste zin van het woord, religieus van aard geweest. In dit rijk geïllustreerde boek bespreekt MacGregor objecten, plaatsen en menselijke activiteiten over de hele wereld en door de eeuwen heen.
Meer informatie / bestellen

Wij, de mens -  Frank WestermanWij, de mens – Frank Westerman

September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter hoog. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, olifanten zo klein als pony’s en reuzenooievaars van 1 meter 80. Wat zegt deze spiegelwereld over wie wij zijn en waar we vandaan komen? Wij, de mens neemt de lezer mee op een filosofische wereldreis – van de Maasvallei tot op de vulkaanhellingen van Indonesië. De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid?
Meer informatie / bestellen

Ik, Maria van GelreIk, Maria van Gelre

Haar gebedenboek is een van de grootste Nederlandse kunstschatten van kort na 1400. Het verhaal van haar leven was tot voor kort vrijwel onbekend. Maria, hertogin van Gulik en Gelre en gravin van Zutphen, was een bijzondere vrouw. Dit boek vertelt voor het eerst het levensverhaal van deze sterke vrouw van 600 jaar geleden, laat de rijke wereld zien waarin zij leefde en biedt de kennismaking met haar gebedenboek.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×