Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 42) – 2018

4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

Selectie week 42 (2018)

De mulo - Wim Daniëls (€19.99)De mulo – Wim Daniëls

De mulo is het meest bijzondere onderwijstype dat Nederland gekend heeft. Eerst heette de school mulo, daarna kon het zowel mulo als ulo zijn, vervolgens werd alles officieel ulo, terwijl de meesten toch gewoon mulo bleven zeggen. En dan was er nog een drie- en vierjarig traject, en een A- en een B-richting. Dit schooltype heeft bijzonder veel betekend voor de carrièremogelijkheden van kinderen van arbeiders en middenstanders, jongens en zeker ook meisjes. Het verdween met de invoering van de Mammoetwet, behalve dan in Suriname, waar de mulo nog altijd populair is.
Fragment: De Mulo. Carrièreschool voor het ‘gewone’ volk
Meer informatie / bestellen

Whisky, wapens en weelde - Herman Langeveld en Bram BouwensWhisky, wapens en weelde. Daniël Wolf, Joods ondernemer in crisis- en oorlogstijd

Deze biografie van een geruchtmakend zakenman werpt nieuw licht op de Nederlandse betrokkenheid bij de Spaanse Burgeroorlog, en ook op de Nederlandse reactie op de Jodenvervolging in nazi-Duitsland. In de jaren dertig werd Daniël Wolf schatrijk, eerst in de houthandel en daarna met de verkoop van wapens aan de Spaanse regering waartegen generaal Franco en de zijnen in opstand kwamen.
Voorpublicatie: Zakenman probeerde Joden uit Midden-Europa veilig heenkomen…
Meer informatie / bestellen

De tijd in kleur - Beelden uit de wereldgeschiedenis 1850-1960De tijd in kleur. Beelden uit de wereldgeschiedenis 1850-1960

‘De tijd in kleur’ van de Britse historicus Dan Jones en de Braziliaanse kunstenares Marina Amaral brengt het verleden dichtbij. Het boek omspant een periode van meer dan honderd jaar wereldgeschiedenis, van 1850 tot 1960, van koningin Victoria tot de moord op president Kennedy. De 200 iconische foto’s tonen de opkomst en ondergang van wereldrijken, mijlpalen van wetenschap, oorlogstragedies en vredestichters.
Bespreking: Welke kleur ogen had Charles Darwin?
Meer informatie (+ video) / bestellen

De mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toesprakenNederlandse toespraken – Denise Parengkuan

De 50 mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken
Nederland heeft geen retorische traditie en dat heeft zijn voordelen. Speeches zijn hier zelden of nooit gepolijst, gekunsteld of misleidend en altijd direct of zelfs recht voor hun raap. De toespraken moeten het niet hebben van een overdosis stijlfiguren, maar van de kracht van de redenering, de visie of de overtuiging. Het bewijs? Dat is die boek met speeches unplugged!
Fragment: Bisschop Bekkers’ controversiële toespraak over geboortebeperking (1963)
Meer informatie / bestellen

De Opstand 1568-1648 - Arnout van CruyningenDe Opstand 1568-1648 – Arnout van Cruyningen

In ‘De Opstand 1568-1648’ behandelt Arnout van Cruyningen alle aspecten van de Tachtigjarige Oorlog, tegenwoordig vaak de Nederlandse Opstand genoemd. Precies 450 jaar geleden begon de strijd van de Lage Landen tegen het Spaanse koninkrijk. In dit boek komen alle hoofdrolspelers aan bod: de edelen Egmont, Horne en Oranje als oppositie tegen de landvoogdes, de koning en zijn dienaren Alva, Parma en Granvelle.
Bespreking: Een overzichtelijk boek over de Tachtigjarige Oorlog
Meer informatie / bestellen

bijbel voor ongelovigenDe bijbel voor ongelovigen – Guus Kuijer

Alle delen (zes stuks!) van De Bijbel voor ongelovigen zijn nu in één gebonden boek gebundeld, en geïllustreerd met beroemde zeventiende-eeuwse schilderijen en miniaturen. Alle Nederlandse en Vlaamse kunstenaars van naam uit de late middeleeuwen tot en met de zeventiende eeuw hebben Bijbelse verhalen geschilderd, en de meest tot de verbeelding sprekende daarvan worden in deze Bijbel voor ongelovigen gereproduceerd.
Meer informatie / bestellen (verzamelexemplaar of lossen delen)

Zuid-Tirol is geen Italië – Thomas von der DunkZuid-Tirol is niet Italië! – Thomas von der Dunk

Na de Eerste Wereldoorlog, waarbij het eerste land tot de verliezers en het tweede tot de overwinnaars behoorde, werd Tirol in tweeën geknipt en werd de zuidelijke helft Italiaans, zonder dat de bevolking hierop enige invloed had. Mussolini streefde vervolgens naar Italianisering, die uitmondde in de voor Zuid-Tirolers onmogelijke keuze tussen het opgeven van hun woongebied of hun identiteit.
Bespreking: De strijd om eigenheid in Zuid-Tirol
Voorpublicatie: Zuid-Tirol is niet Italië!
Meer informatie / bestellen

De tovenaar en de profeet-cover.jpgDe Tovenaar en de Profeet – Charles Mann

Over veertig jaar zal de wereldbevolking de tien miljard bereiken. Dit gegeven legt volgens Mann twee radicaal verschillende typen mensen bloot – de profeten en de tovenaars. De profeten zijn de volgelingen van William Vogt, een van de grondleggers van de milieubeweging. Hij geloofde dat we meer consumeren dan de wereld produceert en zijn mantra was: Bespaar! De tovenaars zijn de erfgenamen van Norman Borlaug, grondlegger van de massaproductie van gewassen. Vernieuw! was zijn strijdkreet.
Voorpublicatie: Hoe de soort ervoor staat (1946)
Meer informatie / bestellen

Joden en het Huis van OranjeDe Oranjes en de Joden

Tussen de Oranjes en de Nederlandse joden bestaan al meer dan vierhonderd jaar nauwe banden. Sinds hun komst naar de Republiek vanuit absolutistische staten voelden joden zich veilig en beschermd door de verschillende overheden. Met name met de Oranjes ontwikkelden zij een speciale band. Zo maakte de joodse elite ten tijde van de Republiek deel uit van de entourage van de stadhouder.
Bespreking: Alles blaakt daar van liefde voor het vorstenhuis’
Meer informatie (+ video) / bestellen

Dichter in de jungle John Gabriel Stedman (1744-1797)Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman (1744-1797)

‘Dichter in de jungle’, van Roelof van Gelder, is een indrukwekkende biografie waarin Roelof van Gelder op beeldende wijze het leven van John Gabriel Stedman beschrijft. Stedman, een Schots-Nederlandse officier, was de schrijver van het in 1796 verschenen boek ‘Narrative, of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam’. In 1796 verscheen in Londen het boek Narrative, of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam. Stedman maakte eerder deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen.
Meer informatie ( + video) / bestellen

Ach kind toch - Cornald MaasAch kind toch – Cornald Maas

Sinds hij het huis uitging ontving Cornald Maas honderden brieven van zijn moeder, waarin zij hem schrijft over haar leven, haar dilemma’s en zorgen. Aan de hand van deze unieke correspondentie, aangevuld met zijn eigen herinneringen, vertelt Maas het verhaal van een vrouw die, opgegroeid in een eenvoudig milieu in een andere tijd, er alles aan doet om zich te ontwikkelen. Het leven van haar kinderen, met name dat van haar oudste zoon, biedt haar een uitweg.
Meer informatie / bestellen

Willy Brandt Biografie van een Duitser, Europeaan en wereldburgerWilly Brandt – Sam van Clemen

Biografie van een Duitser, Europeaan en wereldburger
Eén van de opmerkelijkste politici uit de tweede helft van de twintigste eeuw is zonder twijfel Willy Brandt (1913-1992). Zijn politieke leven overspande een groot deel van de twintigste eeuw met zijn oorlogen, wapenwedloop, Europese integratie, ineenstorting van het communisme en vorming van een heel ‘nieuw’ Europa na het einde van de Koude Oorlog, met het begin van een periode van vrede en van economische voorspoed.
Meer informatie (+ video) / bestellen

<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

×