Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 43) – 2016

Auteur:
5 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen titels.

<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

Selectie week 43

Juliana - Vorstin in een mannenwereld (Jolande Withuis)Juliana. Vorstin in een mannenwereld De Bezige Bij – € 39.99

Juliana (1909-2004) was een door velen geliefde vorstin; niettemin weten we weinig van haar persoonlijk leven. Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Gewoon was ze in elk geval niet. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, verzette Juliana zich van jongs af aan tegen de achterstelling van vrouwen. Niet eerder verscheen een zo uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van de vorstin die velen beschouwen als ‘onze’ koningin. Withuis kon haar werk baseren op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal.
Lees: Nieuwe biografie koningin Juliana verschenen | Meer informatie / bestellen

De Verslagenen - Robert GerwarthDe verslagenen – Robert Gerwarth Balans – € 29.95

Waarom de Eerste Wereldoorlog nooit is opgehouden.
Voor de westerse bondgenoten is 11 november 1918 altijd een plechtige datum geweest – het einde van een oorlog. Maar voor de rest van Europa was het een dag zonder betekenis. Die landen kwamen stuk voor stuk terecht in een voortdurende, nachtmerrie-achtige serie conflicten. In dit boek, een even oorspronkelijk als aangrijpend standaardwerk, vraagt Robert Gerwarth ons de werkelijke erfenis van de Eerste Wereldoorlog onder ogen te zien.
Lees: De vernietiging van Smyrna (1922) | Meer informatie / bestellen

De waffen-SSDe Waffen SS. Het Europese leger van de nazi’s Ad Donker – € 49.50

Het integrale verhaal over de Waffen SS, door de Deense pers uitgeroepen tot ‘het beste boek ooit over dit onderwerp’, waarin ook de Nederlandse en Belgische bijdragen daaraan ruimschoots aan bod komen. De militaire tak van de organisatie, de Waffen-SS, ontwikkelde zich gedurende het bestaan van het Derde Rijk van een bescheiden lijfwacht voor Hitler tot een enorm leger, waarvan ongeveer een miljoen mannen deel uit hebben gemaakt. Velen meldden zich vrijwillig aan voor het nazistische eliteleger waarvoor ze de Waffen-SS hielden. Anderen werden onder dwang gerekruteerd toen de oorlog voortduurde.
Lees: Vervolging van de Waffen-SS | Meer informatie / bestellen

De Founding FathersDe Founding Fathers – Frans Verhagen Omniboek – € 19.99

De Founding Fathers waren de grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika. Na het ondertekenen van de Declaration of Independence, de Onafhankelijkheidsverklaring, stelden ze, geïnspireerd door het Europese verlichtingsdenken, de Amerikaanse grondwet op. Daarmee legden ze de stevig gebleken basis voor het land dat anno 2016 nog altijd de belangrijkste westerse democratie is. Maar wie waren deze mannen als George Washington, James Madison, Thomas Jefferson en Benjamin Franklin, en wat is hun betekenis voor de moderne geschiedenis?
Lees: De erfenis van de ‘The Founding Fathers’ | Meer informatie / bestellen

De macht van de traditieDe macht van de traditie. Het keizerschap van Augustus en Constantijn Athenaeum – € 19.99

In dit boek behandelt Diederik Burgersdijk de manier waarop Constantijn de Grote zijn revolutionaire keizerschap baseerde op dat van de eerste keizer van het Romeinse rijk, Augustus. Constantijns regeerperiode werd beheerst door twee tegengestelde krachten: de aanhang van het traditionele klassieke pantheon en het oprukkende christendom. Bij de beschrijving van dit historische proces maakt de auteur gebruik van niet eerder voor Nederlands publiek ontsloten bronnen, waaronder de toespraken die heidense redenaars tot de christelijke keizer richtten.
Meer informatie / bestellen

De bewakers van WesterborkDe bewakers van Westerbork Boom – € 24.90

Over kamp Westerbork zijn talrijke boeken verschenen. Tot nu toe bleven de organisatie en de bewaking van het kamp echter onderbelicht. Voor de bewaking van kamp Westerbork waren geen brute sadisten nodig, zoals in andere kampen wel het geval was. Kampcommandant Gemmeker had slechts een tiental SS’ers tot zijn beschikking. Zij kregen hulp van de uit joden samengestelde Ordedienst (OD), door andere kampingezetenen ook wel aangeduid als de joodse SS, en van de Marechaussee, die de buitenbewaking deed. Frank van Riet beschrijft hoe het kamp werd geleid; een vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van Nederland in oorlogstijd.
Lees: De bewakers van Westerbork | Meer informatie / bestellen

Enfant terrible: Wim Treub (1858-1931)Enfant terrible: Wim Treub (1858-1931) Bert Bakker – € 34.95

Wim Treub was een man met vele gezichten. Hij werd bekend als politicus, bestuurder, rokkenjager, veelschrijver, geleerde en ondernemer. Treub wilde de maatschappij en politiek radicaal veranderen. Hoewel zelf bepaald geen socialist, legde hij als wethouder van Amsterdam de basis voor een sociale politiek waarop socialisten als Floor Wibaut hebben voortgebouwd. Onder andere met zijn initiatieven om werklozen te begeleiden en financieel te ondersteunen, stond hij aan de wieg van de Nederlandse verzorgingsstaat. Enfant terrible is een mooi portret van deze veelzijdige man en geeft een inkijkje in politiek-bestuurlijk Nederland van rond 1900.
Meer informatie / bestellen

Ondanks hun dappere rol in het verzetOndanks hun dappere rol in het verzet Aspekt – € 19.95

Nederlandse communisten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen de nazi’s. Ze organiseerden in februari 1941 een staking tegen de Jodenvervolging die uniek was in de geschiedenis. De goede reputatie die zij bij de bevrijding nog hadden is daarna echter in korte tijd volledig afgebroken. Dit boek beschrijft hoe communisten na de oorlog weer in een isolement terecht kwamen. Hoe politieke partijen en vakbonden, door binnenlandse motieven gedreven en in nauwe samenwerking met de geheime dienst, het communisme te vuur en te zwaar bestreden. En hoe communisten daarop reageerden met een onvoorwaardelijke trouw aan de Sovjet-Unie.
Meer informatie / bestellen

Jerusalem, Jerusalem - Wouter WeijersJerusalem, Jerusalem – Wouter Weijers Vantilt – € 29.50

De Duitse kunstenaars Anselm Kiefer (1945) en Gerhard Richter (1932) maakten ieder een schilderij met de titel ‘Jerusalem’ – Kiefer in 1986, Richter in 1995. Een Duitse kunstenaar die in de tweede helft van de twintigste eeuw een kunstwerk maakt en dat Jerusalem noemt, kan niet anders dan zich bewust zijn van de last van de recente Duitse geschiedenis die achter de titel schuilgaat. In ‘Jerusalem, Jerusalem’ worden de uiteenlopende en onderling strijdige wijzen geanalyseerd waarop Kiefer en Richter in hun werk de problematische erfenis van Tweede Wereldoorlog en de Holocaust verbeelden.
Meer informatie / bestellen

Lof der botheid. Hoe de Hollanders hun naïviteit verlorenLof der botheid. Hoe de Hollanders hun naïviteit verloren Querido – € 19.99

Eeuwenlang stonden Hollanders bekend om hun ongepolijste gedrag. Dat veranderde omstreeks 1500 onder aanvoering van Erasmus, die niet alleen geleerd en scherpzinnig was, maar ook tot navolging inspireerde. Hollanders begonnen hun culturele inhaalrace, die uiteindelijk uitmondde in de Gouden Eeuw, waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zich voor heel even het middelpunt van de wereld mocht wanen. Lof der botheid biedt een aantal intrigerende snapshots uit de culturele emancipatie van de Hollanders. Hoe de hertog van Alva Willem van Oranje en zijn rebellenleger een paar nuttige militaire en politieke lessen leert, hoe het zelfbewustzijn van de rebellen snel toeneemt, en hoe Holland tot grote bloei komt.
Meer informatie / bestellen

De laatste donkere dagen - Graham MooreDe laatste donkere dagen – Graham Moore Luitingh Sijthoff – € 19.99

Een meeslepende historische thriller over elektriciteit. New York, 1888. Thomas Edison claimt het patent op de gloeilamp en elektriciteit en klaagt zijn rivaal George Westinghouse aan voor het onvoorstelbare bedrag van 1 miljard dollar. Westinghouse kiest een verrassende advocaat: de onervaren, 26-jarige Paul Cravath. Een duivels juridisch gevecht volgt, vol spionage, moord en misleiding. Niets is te veel voor Edisons hunkering naar succes, en Pauls opdracht lijkt onmogelijk als hij verwikkeld raakt in een titanenstrijd.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×