Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>
Selectie week 43 (2018)
Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland
Zijn artisjokken een recente aanwinst in het groenteschap? Kookte men in de Gouden Eeuw met yoghurt? Aan de hand van de rijke verzameling kook- en receptenboeken van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek pakken Onno Kleyn en zijn dochter Charlotte onderhoudend en zintuiglijk uit over wat we gisteren en vandaag op tafel zetten. Thema’s als groente, ongelijkheid, gevogelte, vet, presentatie en exotisme worden door de eeuwen heen gevolgd. Met curieuze details, smakelijke weetjes en meer dan zestig recepten uit kookboeken van 1580 tot en met 1980 gaat ‘Luilekkerland’ snoepend door de Hollandse keuken van weleer.
Meer informatie / bestellen
Velden van weleer. Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog
Velden van weleer, een onalledaagse reisgids, voert de reiziger langs de bizarre sporen van de Eerste Wereldoorlog. Routebeschrijvingen en detailkaarten wijzen de weg naar de resten van de strijd: forten, musea en loopgraven, bezienswaardigheden van een pijnlijk levend verleden. Maar Velden van weleer is vooral een gids naar de oorlog zelf en een verhaal over de alledaagse gekte, zoveel mogelijk verteld aan de hand van fragmenten uit dagboeken, romans en gedichten van Belgische, Franse, Engelse, Amerikaanse en Duitse auteurs.
Fragment: Zingend naar de dodenpoort
Meer informatie / bestellen
Harry & Sieny. Overleven in verzet en liefde
Harry Cohen en Sieny Kattenburg leren elkaar kennen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werkt voor de Joodse Raad, zij is kinderverzorgster in de crèche, de kinderopvang tegenover de Hollandsche Schouwburg. Op 28 juni 1943, middenin de chaotische omstandigheden van razzia’s en illegaliteit – letterlijk tussen het redden van joodse kinderen door – trouwen ze, tijdens de lunchpauze. Toestemming daarvoor krijgt de minderjarige Sieny per post vanuit Westerbork, waar haar ouders wachten op transport. Met haar inlevingsvermogen en steunend op honderden uren research en interviews schreef Esther Shaya een schitterend en ontroerend portret van deze bescheiden helden.
Meer informatie / bestellen
De kookschool van Oom Iwan. The Dutch chef …
Iwan Kriens (1871-1957) groeide op in Den Haag. Na enige omzwervingen door Europa vestigde hij zich rond 1900 als chef-kok in Londen, waar hij aan de wieg stond van de allereerste Engelse kookschool voor professionals. Onder zijn leiding groeide deze Hotel and Restaurant School uit tot een succesvolle beroepsopleiding waar generaties chefs het vak leerden. In post-Victoriaans Londen maakte Iwan Kriens deel uit van een internationale gastronomische gemeenschap.
Artikel: Hoe een Hollandse chef-kok de Engelse kookcultuur veranderde
Meer informatie / bestellen
Kerstmis onder vuur – Kevin Prenger
Kerst tijdens de Tweede Wereldoorlog: aan het front, thuis en in de kampen
Stalingrad, kerst 1942. Geplaagd door snerpende kou en het zenuwslopende geluid van mortierinslagen zongen Duitse soldaten kerstliederen. Ze aten hun schamele rantsoenen, verlangend naar gedekte kersttafels en ovengebraad. Op Gualdalcanal in de Stille Oceaan aten Amerikaanse mariniers diezelfde kerst ingevlogen kalkoen, als ze respijt hadden van de bloedige strijd tegen fanatieke Japanners. Onder een heldere sterrenhemel pikten ze tijdens de mis een traantje weg, denkend aan hun familie thuis. Ook in schuttersputjes in de Ardennen werd kerst gevierd.
Meer informatie / bestellen
Hippie – Paulo Coelho
De jonge Paulo wil schrijver worden en laat zijn haar groeien. Nadat hij tijdens de militaire dictatuur in Brazilië gearresteerd wordt op verdenking van terrorisme trekt hij, eenmaal vrijgelaten, de wijde wereld in op zoek naar vrijheid en de ultieme zin van het leven. Hij maakt een rondreis door Zuid-Amerika en gaat dan naar Europa om aan te spoelen in Amsterdam, waar hij in 1970 – de Nederlandse Summer of Love – op de Dam de Nederlandse Karla leert kennen. Met haar besluit hij op de Magic Bus richting Nepal te stappen.
Voorpublicatie: Paulo Coelho over flower-power, open deuren en de Hippie Trail
Meer informatie / bestellen
MS Oranje. Koers gewijzigd – Anita van Dissel
Weinig Nederlandse schepen spreken zo tot de verbeelding als de MS Oranje: het grootste, mooiste en snelste passagiersschip dat ooit op een Amsterdamse werf werd gebouwd. Gedurende zijn leven heeft de Oranje (1939) verschillende rollen en gedaanten aangenomen. Oorspronkelijk gebouwd als luxe passagiersschip voor de lijndienst op Nederlands-Indië, transformeert het schip tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een drijvend hospitaal dat gewonde Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten van het Noord-Afrikaanse front weer veilig thuis brengt. Na de bevrijding van Nederlands-Indië en de hieropvolgende Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd is de Oranje ingezet voor de ‘repratriëring’ van (Indische) Nederlanders.
Fragmenten: Drie bemanningsleden van de MS Oranje
Artikel: De MS Oranje, een iconisch passagiersschip
Meer informatie / bestellen
Palet van verzet. Moedige vrouwen toen en nu
Wat bindt vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet gingen met vrouwen die dat nu doen? In elk geval een diepgewortelde verontwaardiging over misstanden in de samenleving, gecombineerd met de bereidheid om je eigen veiligheid op het spel te zetten. En ook: willen zijn wie je bent. In dit boek vertellen vijftien vrouwen uitgebreid over hun verzetservaringen. Selma van de Perre-Velleman (95) was als koerier van illegale kranten en distributiebonnen constant op de vlucht, in het schemergebied van leven en dood. Dat geldt ook voor oud-sekswerker Metje Blaak (68). Zij richtte een vakbond voor hoeren op, de Rode Draad, omdat ze weet dat je als prostituee kwetsbaar bent.
Meer informatie / bestellen
Wereldgeschiedenis van Vlaanderen
We staan nooit op onszelf. De zeer brede invalshoek in Wereldgeschiedenis van Vlaanderen toont hoe sterk invloeden van buitenaf persoonlijke en collectieve ervaringen hebben bepaald. In ruim negentig hoofdstukken wordt die geschiedenis zo verhalend mogelijk benaderd en wordt het debat gevoed met nieuwe, kritische inzichten. Wat betekent identiteit, natievorming, herkomst of geschiedenis vandaag? Wereldgeschiedenis van Vlaanderen schetst een divers en rijkgeschakeerd beeld. De gelaagdheid en meerstemmigheid van dit boek zijn het resultaat van de collectieve inspanning van een groep eminente historici, essayisten en schrijvers.
Meer informatie / bestellen
Diva – Erik Brouwer
Het onthullende verhaal over hoe Amsterdamse Jetje heel Hollywood op stelten zette en een wereldberoemde filmster werd
Het nooit eerder vertelde verhaal over de eerste en enige Nederlandse actrice met een ster op de Hollywood Walk of Fame. In mei 1917 reist de 25-jarige Julie Goudeket uit Amsterdam naar Amerika om haar orthodox-Joodse vader te ontvluchten. Ze wil actrice worden. Julie doet zich voor als de mysterieuze Jetta Goudal uit Versailles en bluft zich Broadway en Hollywood binnen. La Goudal wordt een wereldberoemde filmster en collega van Greta Garbo, Rudolph Valentino, Gloria Swanson en Charlie Chaplin.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Wijnkronieken. Geschiedenis, verbouw en handel in Nederland – Mariëlla Beukers
- Een roeping, een taak! Bestuursambtenaar in Nieuw-Guinea, 1959-1962 – Wim van de Waal
- Heuvels van het paradijs. Een geschiedenis van macht en onmacht – Mineke Schipper
- Het spel van licht en donker. Roman over de jonge Rembrandt – Matthias Rozemond
- Zoektocht naar de Zeppelin – Annette Andela
- Relieken – Inge Schriemer