Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 52/1) – 2017

Willem van Oranje, Donald Trump en een bijzonder dagboek
Auteur:
5 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 51Signalementen week 2 >>>

Selectie week 52/1

Willem van Oranje. De opportunistische Vader des VaderlandsWillem van Oranje. De opportunistische Vader des Vaderlands Nieuw Amsterdam – € 19.99

Een voorvechter van tolerantie, gewetensvrijheid en alles wat Nederlands is, strijdend tegen de machtsbeluste Spaanse koning. Dat is het beeld dat we hebben van Willem van Oranje, onze Vader des Vaderlands. Een ideaalbeeld uit de negentiende eeuw, toen we behoefte hadden aan nationale helden. De auteurs laten zien dat de prins van Oranje helemaal geen bevrijder of idealist was, maar iemand die zijn vorsten, vrouwen en vrienden verraadde. In dit boek blijft weinig over van het beeld van Willem van Oranje als onze grootste volksheld.
Lees: ‘Willem van Oranje verraadde vorsten, vrouwen en vrienden’ | Meer informatie / bestellen

The Making of Donald TrumpThe Making of Donald Trump – David Cay Johnston Ambo|Anthos – € 15.00

Na de hectische Amerikaanse verkiezingen zit er vanaf 20 januari 2017 een nieuwe president in het Witte Huis: Donald Trump. ‘The making of Donald Trump’ is een toegankelijke biografie waarin Johnston het verhaal vertelt van een jongen uit Queens die uitgroeide tot een wereldwijde tv-beroemdheid. Zijn loopbaan is verre van smetteloos. Door de jaren heen zijn rechtszaken en controverses zijn deel. Dit boek biedt een volledig beeld van Trumps leven en werk: van de oorsprong van zijn familiefortuin tot de groei van zijn zakenimperium; van het begin van zijn carrière tot zijn verrassende presidentiële campagne.
Lees: De Duitse familiegeschiedenis van Donald Trump | Meer informatie / bestellen

Eeuwen des onderscheidsEeuwen des onderscheids. Een geschiedenis van Middeleeuws Europa Bert Bakker – € 39.95

Wie aan de middeleeuwen denkt, ziet een wereld voor zich van koene ridders en horige boeren, van hoofse liefde en barbaars geweld, van saamhorigheid en tweespalt, vazallentrouw en koningsverraad, duistere kerkers en lichtende kathedralen, van koopmanskoggen en drakenschepen, van zwarte dood en onwankelbaar geloof. Deze geheel herziene editie van Eeuwen des Onderscheids probeert de essentie van deze grote middeleeuwse transformatieprocessen te vangen en begrijpelijk te maken.
Lees: De ineenstorting van het Romeinse gezag in het Westen | Meer informatie / bestellen

Testament van de jeugd - Vera Brittain Testament van de jeugd – Vera Brittain
De Bezige Bij – € 24.99

In 1914 is Vera Brittain twintig jaar oud. Ze staat op het punt te gaan studeren in Oxford als Engeland zijn troepen mobiliseert. Vier jaar later is haar leven, en dat van een hele generatie, voor altijd veranderd. Vera Brittain werkte als verpleegster dicht bij het front in Frankrijk. Tijdens de oorlogsjaren ontfermde ze zich over ontelbaar veel zwaargewonde jonge mannen, maar verloor zelf haar broer en haar grote liefde. Testament van de Jeugd is een van de beroemdste autobiografieën uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog en was een regelrechte sensatie toen het in 1933 voor het eerst verscheen.
Lees: Vera Brittain, feministe aan het front van WOI | Meer informatie / bestellen

Oorlog onder de mensen Oorlog onder de mensen Ambo|Anthos – € 24.99

Moderne oorlogen verschillen wezenlijk van de grootschalige conflicten in de vorige eeuw. De tegenstander verschuilt zich nu meer onder de lokale bevolking, wat het onmogelijk maakt massaal militair geweld in te zetten. Dit is terug te zien in het koloniale verleden. Martijn Kitzen, politicoloog en oud-militair, vergelijkt de missie in Uruzgan (2006- 2010) met de meest omvangrijke koloniale oorlog die ons land ooit heeft gekend: de Atjeh-oorlog (1873-1913). Aan de hand van deze twee casestudies laat de voormalig militair zien dat in moderne oorlogen de sleutel tot de overwinning bij de leiders van de lokale bevolking ligt.
Lees: Atjeh en Uruzgan, een vergelijking | Meer informatie / bestellen

Dictators. Een Arabische geschiedenis Dictators. Een Arabische geschiedenis Polis – € 19.95

De droom van de Arabische Lente is uit elkaar gespat. Sinds het uitbreken van de volksopstanden in 2011 gaat het van kwaad tot erger in de regio. Syrië, Irak, Jemen en Libië zijn veranderd in een lappendeken van rivaliserende stammen en sektes. De terreurgroep Islamitische Staat heeft zich als een kwaadaardig en taai gezwel in het hart van het Midden-Oosten genesteld. Misschien zat er toch een kern van waarheid in de sombere waarschuwingen van Arabische dictators. Zonder hun harde hand zou er zeker chaos uitbreken. In dit boek toont Chams Eddine Zaougui aan dat die voorstelling van de Arabische Lente misleidend is. De Arabische dictators proberen koste wat het kost te overleven, met vreselijke gevolgen.
Lees: Dictators: een Arabische geschiedenis | Meer informatie / bestellen

Het weergaloze bestaan van keizer Frederik II (1194-1250)Het weergaloze bestaan van keizer Frederik II (1194-1250) IJzer – € 24.95

Keizer Frederik II (1194-1250) was op afstand de grootste en meest tot de verbeelding sprekende vorst van zijn tijd. Frederik was koning van Sicilië en Zuid-Italië, korte tijd koning van Jeruzalem en van 1220 tot aan zijn dood keizer van het Heilige Roomse Rijk. Ondanks voortdurend verzet van de Paus, werkte hij aan de verwezenlijking van zijn ideaal, een imperium waarin vrede en gerechtigheid heersten en waar even goed plaats was voor christenen als voor niet-christenen. Hij bevorderde (en beoefende ook zelf) de wetenschap en stichtte de befaamde universiteit van Napels. Hij verzamelde de grootste geleerden en kunstenaars van zijn tijd, de mooiste vrouwen en de meest verbazingwekkende wilde dieren.
Lees: Het leven van keizer Frederik II (1194-1250) | Meer informatie / bestellen

Het Maastrichts experimentHet Maastrichts experiment – Annemieke Klijn Vantilt – € 19.50

De Universiteit Maastricht werd in 1976 opgericht als de Rijksuniversiteit Limburg. Ze werd geacht een bijdrage te leveren aan de vernieuwing van het hoger onderwijs in Nederland door experimentele opleidingen te ontwikkelen, vandaar ‘het Maastrichts experiment’. Uniek aan deze jonge universiteit is ook dat veel sleutelfiguren uit de begintijd nog in leven zijn. Aan de hand van zestien van deze hoofdrolspelers gaat de lezer door de geschiedenis van de Universiteit Maastricht.
Meer informatie / bestellen

Vragen voor EckhartVragen voor Eckhart Verloren – € 29.00

Leken in de Nederlanden zochten in de veertiende eeuw naar nieuwe vormen van geloofsbeleving. Zij streefden naar een meer verinnerlijkte spiritualiteit en een persoonlijke relatie met God. In dit boek schetst Yves Van Damme dit proces aan de hand van een religieus-spiritueel pamflet uit het midden van de veertiende eeuw: De dialoog tussen Eckhart en de leek. Centraal staat de moeilijke relatie tussen vrijgevochten leken en een meer behoudsgezinde clerus. Van Damme analyseert niet alleen de tekst zelf, maar laat ook zien hoe deze deel uitmaakt van het bredere debat over lekenspiritualiteit.
Meer informatie / bestellen

Terug naar het OostfrontTerug naar het Oostfront Brave New Books – € 15.98

“Terug naar het Oostfront” is een geactualiseerde heruitgave van een brochure over de geschiedenis van de Vlaamse Oostfrontvrijwilligers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Peter Dejaegher interviewde in 1994 vijf Oostfronters en de historici Bruno De Wever (U Gent) en Frank Seberechts (ADVN). Waarom zijn de Vlaamse Oostfronters vertrokken? Wat hebben ze beleefd? Hebben ze spijt? Hoe kijken ze op latere leeftijd terug op de keuze die ze als jonge mannen gemaakt hebben? Voelen ze zich schuldig omdat ze een regime hebben geholpen dat veroordeeld is voor misdaden tegen de menselijkheid? Hoe hebben ze de draad van hun latere leven in de Vlaamse samenleving opgenomen?
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 51Signalementen week 2 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×