Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 2) – 2017

4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 52/1 | Signalementen week 3>>>

Selectie week 2 (2017)

Geef me morgenGeef me morgen – Patrick K. O’Donnell BBNC – € 24.99

Het onvergetelijke verhaal van de George Company in de Korea-oorlog
Dit is het onbekende verhaal van Bloody George, een korps mariniers dat begin 1950 snel geformeerd werd toen de Verenigde Staten militairen voor de Koreaanse oorlog nodig had. Deze kleine groep mannen bestond uit kleurrijke persoonlijkheden, zoals een indiaan die zijn eer als strijder wilde verdienen, een jongen uit het zuidelijke Tennessee die ruzie had met een noordelijke journalist-die-marinier-werd en een tweeling die de ware betekenis van broederschap etaleerde.
Lees: De George Company tijdens de Koreaanse Oorlog | Meer informatie / bestellen

'Steeds voor alle arbeiders aanspreekbaar' - Sam van den Bergh (1864-1941), grootindustrieel‘Steeds voor alle arbeiders aanspreekbaar’ Balans – € 35.00

Sam van den Bergh (1864-1941), grootindustrieel
Sam van den Bergh, vooraanstaand margarinefabrikant, behoort tot de aartsvaders van het moderne Nederlandse bedrijfsleven. Aan het begin van de twintigste eeuw schiep hij samen met zijn vier ‘margarinebroers’ een internationaal imperium met duizenden werknemers in Nederland, Engeland, Duitsland en Scandinavië. Van den Bergh was ook de man die uiteindelijk met opponent Anton Jurgens vrede sloot en met hem in 1929 aan de wieg stond van de multinational Unilever.
Lees: Sam van den Bergh – Grondlegger van Unilever | Meer informatie / bestellen

Luther  Een biografieLuther. Een biografie Ambo|Anthos – € 39.99

In ‘Luther’ vertelt hoogleraar geschiedenis Lyndal Roper het levensverhaal van de Duitse Maarten Luther. Als de dan nog onbekende Maarten Luther op 31 oktober 1517 in een Duits stadje een theologisch pamflet op de deuren van de kerk spijkert, kan hij niet voorzien dat die daad het begin zal vormen van de moderne tijd. Zijn poging om het christendom te hervormen verdeelt de westerse kerk tot op het bot en brengt het geloof van de mensen in heel Europa aan het wankelen. De Reformatie is een feit.
Meer informatie / bestellen

Historische VerhalenHistorische Verhalen Historische Verhalen – € 12.50

In deze bundel staan zevenentwintig korte verhalen die zich afspelen in ons verleden. Het verleden is immers een grote bron van inspiratie voor schrijvers. De verschillende auteurs van deze bundel weten die bron uitstekend te benutten en nemen de lezers mee naar de uithoeken van de geschiedenis. Van plunderende Vikingen tot vroegmoderne filosofen en van een opstandige slaaf uit het Romeinse Rijk tot een literatuurcriticus uit de Sovjet-Unie.
Meer informatie / bestellen

Ze doen ons nietsZe doen ons niets Boom – € 25.00

In 1940, toen de Duitse bezetting begon, telde Nederland ongeveer 140.000 Joodse inwoners. In 1945, bij de bevrijding, waren minder dan 40.000 van hen nog in leven. De overigen zijn vermoord in Auschwitz en in andere concentratiekampen.Dit boek geeft aan de hand van ooggetuigenverslagen, interviews met overlevenden en documenten een beeld van de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Het behandelt het vooroorlogse Joodse leven, de vluchtelingenkampen, de Duitse inval.
Meer informatie / bestellen

De beste toespraken van Barack ObamaDe beste toespraken van Barack Obama Balans – € 19.99

Wie naar Barack Obama luistert krijgt hoop. Wie hem hoort spreken wordt meegesleept door zijn persoonlijkheid, zijn overtuigende voordracht en zijn authentieke betrokkenheid. Als eerste zwarte president van Amerika werd Obama haast als een messias binnengehaald. Nu hij afscheid neemt is duidelijk hoezeer hij zal worden gemist als woordvoerder van de vrije wereld onder meer om zijn vermogen in alle omstandigheden de juiste woorden te vinden. Dit boek bevat behalve zijn beste speeches ook twee indrukwekkende toespraken van Michelle Obama. De toespraken zijn geselecteerd en van voor- en nawoord voorzien door Lars Duursma, speechexpert en voormalig wereldkampioen debatteren.
Meer informatie / bestellen

Nostalgie - Mart SmeetsNostalgie – Mart Smeets De Kring – € 14.95

In het bijzondere sportjaar 2016 nam Mart Smeets na 43 jaar nu echt definitief afscheid bij de NOS, met het verslaan van het olympische basketbal in Rio. Het werd een jaar van nog steeds hard werken, maar ook van afkicken, afstand nemen, genieten van de kleine dingen des levens en ontdekken dat er in juli meer is dan de Tour de France. En natuurlijk ging de workaholic Smeets niet achter de geraniums zitten. Hij schreef columns, trad veel op, volgde zeer veel sport via krant, tv en ter plekke. Hij bleef bewonderen en enthousiasmeren, maar ook kritisch volgen en terugblikken.
Meer informatie / bestellen

Ik, YzerbekIk, Yzerbek – Bart de Graaff Scriptum Books – € 16.95

Goliat Yzerbek is eigenaar van Brandewijnsfontein. Een groot stuk land aan de Rietrivier. Tot een groep zendelingen hem zijn grond afneemt. In naam van het christendom. Alle pogingen zijn recht te halen mislukken. Yzerbek sterft als een berooid man. Zijn verhaal is niet uniek. Tijdgenoten als Adam Kok en Frederik Vleermuis vergaat het niet beter. Net als Yzerbek zijn zij Khoi-Khoin: Ware Mensen. Bruine Afrikanen. Al hebben ze vaak ook Nederlandse voorouders en noemen ze zichzelf daarom met trots Bastaards of Donkere Hollanders. ‘Ik, Yzerbek’ is literaire non-fictie, achtergrondjournalistiek en reisverslag in een.
Meer informatie / bestellen

De ernst van het spel - Daan RuttenDe ernst van het spel – Daan Rutten Literatoren – € 29.00

Willem Frederik Hermans en de ethiek van de persoonlijke mythologie
Dit is geen inleiding op het werk en het leven van Willem Frederik Hermans. In de plaats daarvan waagde literatuurwetenschapper Daan Rutten zich aan de ontcijfering van misschien wel het grootste raadsel in Hermans’ schrijverschap: zijn literaire engagement. Hoe kwam deze cynische modernist, die vond dat literatuur niet meer mocht zijn dan een amorele ‘persoonlijke mythologie’, tot een ethisch gemotiveerde cultuur- en maatschappijkritiek?
Meer informatie / bestellen

De zeloot  Het leven van Jezus van Nazareth en de geboorte van een religieDe zeloot. Het leven van Jezus van Nazareth en de geboorte van een religie Balans – € 24.95

Tweeduizend jaar geleden verzamelde een rondtrekkende Joodse prediker en wonderdoener volgelingen om zich heen om het `koninkrijk van God te vestigen. De revolutionaire beweging die ontstond was zo n grote bedreiging voor de bestaande orde dat de man werd gearresteerd, gemarteld en als staatsvijand geëxecuteerd. Kort na zijn vernederende dood zouden zijn volgelingen hem God noemen. In dit boek neemt Reza Aslan eeuwen van mythevorming onder de loep en werpt hij nieuw licht op een van de invloedrijkste personen in de geschiedenis.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 52/1 | Signalementen week 3>>>

×