Dark
Light

Notities taalles Napoleon geveild

1 minuut leestijd

Foto: Veilinghuis Osenat
Napoleon Bonaparte sprak natuurlijk een aardig woordje Frans. Hij wilde het Engels echter ook graag machtig worden en nam daarom taalles. Bij veilinghuis Osenat in Fontainebleau zijn notities die de keizer van die lessen maakte geveild voor meer dan 90.000 euro.

Napoleon Bonaparte (1769-1821) volgde zijn eerste taallessen tijdens zijn reis naar Sint-Helena, een eilandje in het midden van de Atlantische Oceaan. Na de nederlaag bij Waterloo (1815) werd de kleine keizer naar dit eiland verbannen. Hij overleed er in 1821, op 51-jarige leeftijd.Napoleon’s notities van zijn eerste Engelse lessen zijn gekocht door het Museum van Letteren en Manuscripten in Parijs. Het museum stelt de vellen vanaf 21 juni tentoon. Op de papieren zijn, naast verschillende kleine tekeningen, Engelse en Franse zinnetjes te vinden. Op een van de oefenvellen staat bijvoorbeeld:

Combien etoint-ils ~ How many were they.

… en op een ander vel staat:

Comment se portoient-ils ~ How do they doVeilinghuis Osenat verwachtte vooraf dat de notities tussen de 7000 en 9500 euro op zouden brengen. Behalve de notities kocht het Parijse museum van Letteren en Manuscripten ook een kopie van het door Napoleon geredigeerde manuscript van zijn memoires. Hiervoor betaalde het museum ongeveer 53.000 euro.

×