Plannen voor documentaire Zeeuwse emigratie naar Brazilië

1 minuut leestijd

Foto: Braziliaanse Koorts
Momenteel werken twee enthousiaste documentairemakers, historicus/freelance journalist Arjan van Westen en Monique Schoutsen, aan de totstandkoming van een documentaire over een groep Zeeuwse emigranten in Brazilië in de negentiende eeuw. Via crowdfunding proberen ze voldoende geld bijeen te krijgen om het project op te starten.


De documentaire Braziliaanse Koorts gaat over de dramatische en fascinerende geschiedenis van de ongeveer zevenhonderd Zeeuwen die tussen 1858-1862 naar Brazilië emigreerden. Nazaten van deze landverhuizers leven nog steeds in de heuvels van Espirito Santo. De film moet tot stand komen door middel van crowdfunding. Het publiek zorgt ervoor dat er voldoende geld binnenkomt om de film te maken. In ruil daarvoor krijgt men later de dvd of een vermelding op de aftiteling van Braziliaanse Koorts. Als de film niet gemaakt kan worden krijgen donateurs hun geld terug.

Verder is er een actie rondom het boek Op een dag zullen ze ons vinden. Een Zeeuwse geschiedenis in Brazilië van Ton Roos en Margje Eshuis. Wie dit rijk geïllustreerde en prettig geschreven geschiedenisboek over een ‘vergeten emigratie en vergeten volk’ via de website www.braziliaansekoorts.nl koopt, steunt het documentaireproject Braziliaanse Koorts financieel.

Gerelateerde boeken:

Lijst van personen die vanuit Zeeland emigreerden naar Brazilië:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie