Historische verhalen over politieke ontwikkelingen in Nederland, maar ook internationale politieke geschiedenis. Bezuinigingen, subsidies, maar ook biografieën van politici.
Sinds Nederland in 1848 een gekozen parlement kreeg, hebben verkiezingscampagnes een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Van bescheiden aanbevelingen door notabelen tot grootschalige mediacampagnes op televisie en sociale…
Van 2004 tot 2008 vormden CD&V en N-VA een kartel, een samenwerking die zowel strategisch als ideologisch gemotiveerd was. Hoewel het kartel verkiezingssucces opleverde, bleek de…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat financiële crises politieke instabiliteit vergroten en vaak leiden tot stemmenwinst voor radicaal-rechtse partijen.…
In een wereld waarin Amerikaanse militaire steun minder vanzelfsprekend is, staat Europa opnieuw voor de vraag hoe het zijn defensie moet organiseren. De Amerikaanse president Donald…
De uitdrukking ‘aangeschoten wild’ voor een politicus die in grote problemen verkeert, werd in december 1984 voor het eerst gebruikt door toenmalig SGP-leider Henk van Rossum.…
Het beleid van Duitse regeringen in de jaren 1920, ten tijde van de Weimarrepubliek, waarbij geprobeerd werd de bepalingen van het Verdrag van Versailles na te…
Jean-Marie Le Pen, oprichter van het Front National, overleed vorige maand. Decennialang was hij het gezicht van extreemrechts in Frankrijk. Zijn electorale doorbraak in de jaren…
Oud-VVD-leider Frits Bolkestein overleed maandag 17 februari 2025 in Laren. Hij werd 91 jaar oud. De liberaal gaf de VVD in de jaren negentig een scherp…
De Volksunie, ooit de partij voor Vlaams-nationalisten van diverse overtuigingen, raakte in de jaren negentig steeds meer verdeeld. In 2001 leidde een richtingenstrijd tussen progressieve en…
Een analyse van recente cijfers laat zien dat Nederland de afgelopen veertig jaar harder ingreep in de overheidsuitgaven dan andere hoogontwikkelde economieën. Wat dreef deze trend…
De zemstvo was een lokaal bestuurssysteem in het negentiende-eeuwse Rusland, dat in 1864 werd ingesteld, ten tijde van het bewind van tsaar Alexander II.…
De Vlaamse liberalen veranderden meerdere keren van naam, met als doel een bredere kiezersbasis te bereiken, maar alleen de eerste naamswijziging in 1961, van de Liberale…
Tijdens de Koude Oorlog escaleerde het conflict tussen Nederland en Indonesië over Nieuw-Guinea, totdat de Verenigde Staten ingreep om verdere confrontatie te voorkomen en een diplomatieke…
Als uitvloeisel van de in 1901 door Nederland ingezette ‘ethische politiek’ werd in 1918 in Nederlands-Indië de Volksraad ingesteld. Een echt parlement zou het nooit worden.…
Enkele fascistische bewegingen buiten Italië en Duitsland wisten kortstondig enig succes te boeken, maar van een echte doorbraak kwam het nooit. Het succes van Hitler en…
Na de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië in 1949 bleef Nieuw-Guinea een twistpunt tussen Nederland en Indonesië. Nederland wilde het gebied behouden, terwijl Indonesië het als onlosmakelijk deel…
De term dikastocratie duikt soms op in discussies over de invloed van rechters op de samenleving. Het wordt vooral gebruikt door mensen die vinden dat de…
Ook tegenwoordig zijn paspoorten nog niet helemaal veilig, maar een politieke affaire zoals in de jaren tachtig van de vorige eeuw zal zich waarschijnlijk niet snel…