Dark
Light

Replica graf Toetanchamon te zien in Luxor

Auteur:
1 minuut leestijd
Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy
Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy

In de Egyptische stad Luxor is sinds woensdag een replica te vinden van het beroemde graf van farao Toetanchamon. De replica is een geschenk van de Europese Unie. Het werd in 2012 gegeven.

Enerzijds moet de replica het toerisme in Egypte, dat sinds de revolutie wat in het slop zit, een extra impuls geven. Daarnaast is de exacte replica interessant omdat die er voor kan zorgen dat de bezoekersstroom naar het echte graf, dat vanwege de vele bezoekers flink aan het slijten is, wat afneemt.

Het graf van Toetanchamon werd in november 1922 ontdekt door de Britse egyptoloog en archeoloog Howard Carter (1873-1939). Het was de ontdekking van zijn leven. In tegenstelling tot andere koninklijke graven in het Dal der Koningen, bleek het graf van de farao nog niet te zijn bezocht door grafschenders.

Dodenmasker van Toetanchamon

In de vier grafkamers werden maar liefst vijfduizend objecten gevonden, waarvan er veel voorzien waren van een goudlaag. De talloze artefacten, cultusvoorwerpen, juwelen, muziekinstrumenten, meubilair en machtssymbolen waren objecten die de overleden farao moesten vergezellen op zijn tocht naar het dodenrijk. Het beroemdste object dat in het graf gevonden werd is het dodenmasker van Toetanchamon.

De replica van het beroemde graf bevindt zich ongeveer anderhalve kilometer van het oorspronkelijke graf. De verwachting is dat er ruim een half miljoen bezoekers per jaar op af zullen komen. De onthulling werd afgelopen week onder meer bijgewoond door EU-ambassadeur James Moran.

Openingsfoto: Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×