‘De Snijtafel’ ontleedt DWDD-uitzending over ‘Buchenwald-hek’

Het ontwerp voor het hek, getoond bij DWDD
Het ontwerp voor het hek, getoond bij DWDD
In de winter van 2011 zorgde een uitzending van De Wereld Draait Door voor nogal wat ophef. Te gast waren kunstenaars Job Smeets en Nynke Tynagel, van designcollectief Studio Job. Zij bleken onder meer een tafelkleedje met ‘concentratiekamp-motief’ te hebben ontwikkeld en een ontwerp voor een hek dat nogal aan concentratiekamp Buchenwald deed denken.


Met name het laatste ontwerp zorgden tijdens en na de uitzending voor nogal wat opschudding. Zoveel opschudding, dat Job Smeet een dag later nogmaals te gast was bij De Wereld Draait Door om een ander nader uit te leggen.

Kasper en Michiel van De Snijtafel ontleden op internet geregeld songteksten. Hun analyses worden steeds populairder. Deze week plaatsen de mannen een video online waarin ze in ruim 24 minuten het tweede bezoek van Job Smeets aan DWDD ontleden. Volgens de mannen van De Snijtafel was Job Smeets destijds eigenlijk de enige die met steekhoudende argumenten kwam. Die conclusie is best opvallend want tijdens de uitzending zelf kon Smeets niet op enig begrip rekenen. Hij werd vooral gezien als iemand die op een goedkope manier het taboe van de Holocaust gebruikte om te scoren.

Bekijk de video van De Snijtafel en oordeel zelf:

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: