Week van de koloniale geschiedenis

Speciaal Google-logo voor John James Audubon

Google-logo voor Audubon
De startpagina van Google staat dinsdag wereldwijd in het teken van John James Audubon, een Frans-Amerikaanse schrijver die in de negentiende eeuw wereldberoemd werd met zijn boek Birds of America.

De Amerikaanse schrijver en natuuronderzoeker John James Audubon (1785-1851) maakte begin negentiende eeuw een reis door Amerika en schilderde- advertentie -

Afbeelding uit ‘Birds of America’ – Foto: Sotheby’s

toen veel vogels, vaak op ware grootte.
Terug in Londen besloot hij er een boek van te maken. In dat beroemde boek zijn 435 platen en 1065 vogels te bewonderen. Audubon, die naar verluidt twaalf jaar aan het boek werkte, wordt gezien als een van de meest belangrijke en invloedrijkste onderzoekers van zijn tijd. Charles Darwin citeerde hem drie keer in zijn beroemde werk The Origin of Species.

Audubon’s zeldzame boek Birds of America is vandaag de dag nog wereldberoemd. En zeldzaam. December vorig jaar werd voor een exemplaar van het boek meer dan 8,5 miljoen euro betaald. Wereldwijd zijn er iets meer dan honderd exemplaren van het boek bekend en daarvan zijn er 108 eigendom van musea en universiteiten. Slechts elf exemplaren zijn in particulier bezit. Het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum, is ook in bezit van een compleet exemplaar.

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, speciale Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 226e geboortedag van John James Audubon is het traditionele logo vervangen door afbeeldingen van vogels.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: