Voor het eerst in in de geschiedenis bracht een Amerikaanse president maandag een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. President Obama is in Nederland voor de Nucleaire Top (NSS) op 24 en 25 maart.
In het verleden bezochten verschillende personen uit het Witte Huis het Rijksmuseum, echter nooit gedurende hun regeringstermijn. Zo bezocht Theodore Roosevelt het Rijksmuseum op 1 mei 1910 (President VS 1901-1909), Mevrouw Lyndon-Johnson, de echtgenoot van de vice-president in 1963, en Hillary Clinton op 27 mei 1997 (First Lady, 1993-2001).
President Obama is de eerste Amerikaanse president die een bezoek aan het museum brengt. Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, leidde de president maandagochtend rond in de Eregalerij van het museum langs de grote meesterwerken uit de Hollandse Gouden Eeuw van onder meer Frans Hals, Jan Steen en Johannes Vermeer. Ook werd de Nachtwacht van Rembrandt bekeken.
Tijdens het bezoek, dat een kwartier duurde, werd verder stilgestaan bij twee documenten die de bilaterale relatie tussen Nederlands en de Verenigde Staten markeren: het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782.