Dramatische kerkscheuringen leverde het op: de kijk op het eeuwige heil, de organisatie van de kerk of de ruimte voor andere meningen. Voor de buitenstaander zijn…
De theologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen en uitleggen van god en religie. Soms wordt hiervoor ook wel het begrip godgeleerdheid gebruikt.…
Het Christusmonogram of christogram is een bekend christelijk symbool dat bestaat uit de eerste twee letters van het Griekse woord voor Christus: Χριστός (Christos).…
Apologeten zijn traditioneel vroegchristelijke auteurs die vanaf de tweede eeuw over het christendom schreven en de relatief jonge religie verdedigden.…
Het idee van een lijdende god was voor veel Romeinen nog even belachelijk en absurd als het concept van een verlosser die een slavendood stierf. Marcus…
Dankdag, ook bekend als Dankdag voor Gewas en Arbeid, is een traditionele christelijke viering die wordt gehouden om God te bedanken voor de oogst, het werk,…
Als Pasen weer voor de deur staat, komen er oude tradities aan de oppervlakte die met dit christelijke feest verbonden zijn. Denk aan het fenomeen eieren…
Christenen plakken soms een kleine afbeelding van een vis op de achterkant van hun auto. Het christelijke symbool is afgeleid van het Oudgriekse woord Ichthus (ἰχθύς),…
Als God zich in vuurvorm tot de mensen richt, kunnen we ook denken aan de Brandende Braamstruik van Mozes. Dat is geen toeval. Pinksteren is vijftigste…
De missionaris Liudger (ca.742-809), ook wel Lüdger of Ludgerus genoemd, geldt naast Bonifatius en Willibrord als een van de bekendere zendelingen uit de geschiedenis van het…
De schrijver Hieronymus van Alphen geldt als een van de bekendste auteurs uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Hij is vooral bekend geworden door zijn bijzondere kindergedichten in…
Het Byzantijnse Rijk, dat van 330 tot 1453 heeft bestaan, wordt ook wel eens Byzantium of het Oost-Romeinse Rijk genoemd. In dit artikel wordt de geschiedenis…
Waarom zijn joden en christenen gescheiden wegen gegaan? Het bovenstaande glas-in-lood-raam, daterend uit de zestiende eeuw en te zien in het Schnütgen-museum in Keulen, helpt het…
De term ‘artikel 31’ slaat op een gereformeerde groepering in Nederland. De leden van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKV) werden met deze benaming, artikel 31, aangeduid…