Dark
Light

Psychiatrie

De geschiedenis van de psychiatrie. Artikelen gerelateerd aan de geschiedenis van de psychiatrie.
Sigmund Freud gefotografeerd door zijn schoonzoon Max Halberstadt, ca. 1921

Sigmund Freud, van pionier tot kwakzalver

Op 23 september 1939 overleed de Oostenrijkse arts en grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud in zijn woonplaats Londen. Vandaag de dag is er nog weinig over van de grote reputatie van de zenuwarts. Hedendaagse wetenschappers zetten Freud vaak weg als een soort illusionist of zelfs kwakzalver. En zijn psychoanalyse wordt tegenwoordig veelal beschouwd als pseudowetenschap.
Satellietfoto van Poveglia

Poveglia: de doodskist van Venetië.

Op vaarafstand van het drukbezochte San Marcoplein in Venetië, en gelegen net naast het elf kilometer lange Lido, bevindt zich het eiland Poveglia. De kans dat u al eens op Poveglia geweest bent is klein. Het eiland is immers verboden gebied voor toeristen. De bijnaam van het eiland, het Eiland des Doods, klinkt ook niet direct aantrekkelijk.
Inktvlek uit de test van Hermann Rorschach

Hermann Rorschach en zijn tien inktvlekken

De Zwitserse psychiater Hermann Rorschach (1884-1922) werd bekend met zijn zogeheten inktvlektest. Hierbij krijgen patiënten papieren te zien met daarop grote inktvlekken. Aan de hand van de interpretaties van de cliënten kunnen psychiaters vervolgens proberen meer te weten te komen over de karaktertrekken, impulsen of trauma's van de testpersonen.
Hermann Göring op 9 mei 1945 na zijn arrestatie door de Amerikanen

De nazi en de psychiater

Het vliegtuig, een kleine Piper L-4, kwam niet in beweging. De enige passagier, Hermann Göring – jachtvlieger tijdens de Eerste Wereldoorlog, hoofd van de ooit zo beruchte Luftwaffe en de hoogste ambtenaar van het Derde Rijk die nog in leven was – was te zwaar voor een veilige start.