Dark
Light

Psychiatrie

De geschiedenis van de psychiatrie. Artikelen gerelateerd aan de geschiedenis van de psychiatrie.
Sigmund Freud gefotografeerd door zijn schoonzoon Max Halberstadt, ca. 1921

Sigmund Freud, van pionier tot kwakzalver

Op 23 september 1939 overleed de Oostenrijkse arts en grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud in zijn woonplaats Londen. Vandaag de dag is er nog weinig over van de grote reputatie van de zenuwarts. Hedendaagse wetenschappers zetten Freud vaak weg als een soort illusionist of zelfs kwakzalver. En zijn psychoanalyse wordt tegenwoordig veelal beschouwd als pseudowetenschap.
11 minuten leestijd
Satellietfoto van Poveglia

Poveglia: de doodskist van Venetië.

Op vaarafstand van het drukbezochte San Marcoplein in Venetië, en gelegen net naast het elf kilometer lange Lido, bevindt zich het eiland Poveglia. De kans dat u al eens op Poveglia geweest bent is klein. Het eiland is immers verboden gebied voor toeristen. De bijnaam van het eiland, het Eiland des Doods, klinkt ook niet direct aantrekkelijk.
7 minuten leestijd
Inktvlek uit de test van Hermann Rorschach

Hermann Rorschach en zijn tien inktvlekken

De Zwitserse psychiater Hermann Rorschach (1884-1922) werd bekend met zijn zogeheten inktvlektest. Hierbij krijgen patiënten papieren te zien met daarop grote inktvlekken. Aan de hand van de interpretaties van de cliënten kunnen psychiaters vervolgens proberen meer te weten te komen over de karaktertrekken, impulsen of trauma's van de testpersonen.
2 minuten leestijd
Protocollen van de wijzen van Zion (c) LWL-Ansgar Hoffmann

Feit of fictie? Samenzweringstheorieën

Vond de maanlanding in een filmstudio plaats? Waren de Tempeliers homoseksueel? Hebben de Amerikanen een kever losgelaten in de DDR om de aardappeloogst te vernietigen? En bestaat de Duitse stad Bielefeld wel? Vragen, vragen.
4 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×