Veel in zijn mars hebben

1 minuut leestijd
Foto van een marskramer, 1899 - © Henk Boudewijns
Foto van een marskramer, 1899 - © Henk Boudewijns

Dagelijks worden er zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Wie denkt er bij “iemand in de luren leggen” nog aan de doeken, waarin kinderen met Engelse ziekte werden gewikkeld om het kromtrekken van armen en benen tegen te gaan?

Foto van een marskramer, 1899 - © Henk Boudewijns
Foto van een marskramer, 1899 – © Henk Boudewijns
Veel uitdrukkingen die ontleend zijn aan dergelijke voorwerpen kan men tegenwoordig alleen nog in musea bekijken. In de nieuwe rubriek Taalmuseum worden historische gebruiksvoorwerpen en praktijken gekoppeld aan Nederlandse uitdrukkingen en zegswijzen.

Veel in zijn mars hebben

Betekenis: veel geld of kennis hebben

Verklaring: De mars is eigenlijk een korf waarin een koopman, een marskramer, zijn waar draagt. Veel nieuwe dingen werden op het platteland aangeschaft bij de marskramer, die met een grote variatie aan goederen de boer op ging. In de loop van de negentiende eeuw waren de voorwerpen, die hij afzette hoofdzakelijk industriële producten, die hij zelf in de stad gekocht had. Als bemiddelaar tussen stad en platteland prikkelde hij de kooplust van de boerenbevolking met allerlei nieuwe snufjes.

Veel marskramers kwamen voort uit de grote groepen seizoensarbeiders, die vanuit West en Noordwest Duitsland in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw jaarlijks naar ons land trokken om seizoensarbeid te verrichten.

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×