Voetballen in Kamp Westerbork

1 minuut leestijd

Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork
In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt volgende week een tentoonstelling geopend over de voetbalcompetitie die vanaf 1943 in het concentratiekamp werd gehouden.

In kamp Westerbork werd in het voorjaar van 1943 begonnen met een voetbalcompetitie tussen elftallen met Joodse gevangenen. Volgens het herinneringscentrum gaf de sport afleiding “in een tijd die bepaald werd door de hoop en wanhoop” en was het een “middel om



te overleven in de concentratiekampen die na Westerbork kwamen”. De expositie Het verdwenen elftal geeft de spelers en toeschouwers van toen een gezicht. Zoals Simon Hornman, een overlevende en oud-kampgevangene die voor de oorlog bij Sparta speelde en in kamp Westerbork voetbalde.

Enkele van de voetballers van Westerbork overleefden de oorlog volgens het herinneringscentrum zelfs dankzij het voetbal. Veel leden van Het verdwenen elftal overleefden de oorlog echter niet.

De tentoonstelling staat ook stil bij Han Hollander die één van de toeschouwers was in kamp Westerbork. Hij werd in die tijd als een icoon in de voetbalwereld beschouwd. Sinds de eerste rechtstreeks op de radio uitgezonden interland Nederland- België in maart 1928, versloeg hij de wedstrijden van het Nederlands elftal. Hollander werd op 9 juli 1943 in Sobibor omgebracht.

Juda de Vries, een beroemde oud-doelman van HFC Haarlem kwam in 1942 in kamp Westerbork terecht en deed ook mee aan de voetbalcompetitie. In mei 1943 werd hij weggevoerd naar Sobibor en bij aankomst vermoord.

De expositie is ook de opmaat voor Voetbal verbindt, een project waamee Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden profclubs ondersteuning willen geven bij het bestrijden van racistische spreekkoren in voetbalstadions en het invullen van maatschappelijke betrokkenheid.

De expositie is van 19 april tot en met 1 juli 2012 te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×