Wat zijn de mooiste werken van Rembrandt op papier?

Detail van een van de werken van Rembrandt uit de collectie van het Teylers Museum
Teylers Museum in Haarlem wil weten wat het publiek de mooiste werken van Rembrandt op papier vindt. Op een speciale website kan er de komende tijd gestemd worden.

Teylers Museum bezit een van de oudste verzamelingen Rembrandts op papier in Nederland. De eerste tekening werd al in 1793 aangekocht, kort na de opening van het museum. Teylers wilde toen – geheel in de geest van de Verlichting – behalve een kenniscentrum voor wetenschap ook een plek zijn waar de eigentijdse kunst werd gestimuleerd door de grote meesters te tonen aan beginnende kunstenaars.


De collectie Rembrandts omvat op dit moment 265 etsen (van de in totaal bijna driehonderd) en twaalf tekeningen.

- advertentie -

De komende tijd kan iedereen op www.teylersrembrandt.nl een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete Rembrandt op papier. De publiekslievelingen worden komend najaar opgenomen in de tentoonstelling De 100 mooiste Rembrandts. Teylers Museum komt tegelijk ook met een crowdfundingsactie. Het museum wil vijftigduizend euro ophalen voor de aanschaf van nieuwe lijsten voor de topstukken uit de Rembrandt-verzameling.

De tentoonstelling moet laten zien hoe de waardering voor Rembrandt in Nederland zich ontwikkelde vanaf de achttiende eeuw tot heden. Op de website vertellen Rembrandtexperts Peter Schatborn en Gary Schwartz, en prominente Nederlanders, waaronder Dieuwertje Blok en Joost Zwagerman, wat hun favoriete werk is. De tentoonstelling De 100 mooiste Rembrandts is te zien vanaf 28 september 2013.

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: