‘Wilhelmus geschreven tijdens Haarlems Beleg’

1 minuut leestijd

De Duitse historica Gudrun Dekker-Schwichow stelt dat het Wilhelmus is geschreven tijdens het Haarlems Beleg in de zestiende eeuw.

Wilhelmus geschreven tijdens Haarlems Beleg
Wilhelmus
De historica studeerde dit jaar af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uit haar onderzoek blijkt dat er in 1573 voor het eerst geschreven wordt over het Wilhelmus. Deze schriftelijke vermelding is afkomstig uit het dagboek van de Haarlemse notaris Willem Verwer op 31 mei 1573, anderhalve maand voordat Haarlem in handen viel van de Spanjaarden.

Sommige historici er van uit dat het nationale volkslied geschreven is door Philips van Marnix, heer van St. Aldegonde (1540-1598). De Duitse historica onderschrijft dit. Van Sint Aldegonde was in de periode van het Haarlems Beleg in Haarlem aanwezig als bijzonder gezant van Willem van Oranje.

Het duurde ruim 350 jaar voor het Wilhelmus officieel het Nederlandse volkslied werd. Aanvankelijk werd in de 19e eeuw gekozen voor het lied ‘Wiens Neerlands bloed’ van Hendrik Tollens. Later vond men dit volkslied te racistisch. Vooral de beginregels waren voor velen aanstootgevend: Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit, Van vreemde smetten vrij. Op 10 mei 1932 koos het kabinet voor het Wilhelmus als nationaal volkslied. De melodie van het lied afkomstig van het spotlied Autre chanson de la ville de Chartres assiégée par le prince de Condé, dat werd gezongen tijdens een ander beleg: het beleg van de Franse stad Chartres door de Hugenoten in 1568.

Lees ook: Onderzoekers werpen nieuw licht op auteurschap Wilhelmus
…en: Het Wilhelmus – De geschiedenis van ons volkslied

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×