4000 jaar oude moordzaak opnieuw onderzocht

Onderzoeksters van de Vrije Universiteit Amsterdam nemen een tand af van een van de slachtoffers

Onderzoeksters van de Vrije Universiteit Amsterdam nemen een tand af van een van de slachtoffers

In het Archeologiehuis Zuid-Holland ligt een met raadsels omgeven massagraf uit de Bronstijd, waarvan duidelijk is dat de mensen in het graf door geweld om het leven kwamen. De komende tijd wordt deze moordzaak nader onderzocht. De onderzoeksresultaten zijn onderwerp van een tentoonstelling die vanaf april 2014 te zien zal zijn.

Foto's: Archeologiehuis Zuid-Holland

Foto’s: Archeologiehuis Zuid-Holland


In 1987 werd in Wassenaar een ongeveer vierduizend jaar oud graf met daarin twaalf tegelijkertijd begraven mannen, vrouwen en kinderen ontdekt. Bij twee mannen werden houwsporen vastgesteld; een ander had een vuurstenen pijlpunt in de borstkas. Nog altijd zijn er veel vragen rondom de mensen in dit graf. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk waarom deze personen zo gewelddadig aan hun einde kwamen.

De mogelijkheden van isotopenonderzoek waren in 1987 nog onbekend, inmiddels is daar veel ervaring mee opgedaan. Onderzoek van onder andere koolstof- en stikstofisotopen kan inzicht geven in het voedselpatroon, of informatie verschaffen over de herkomst van de slachtoffers. Omdat deze isotopen het best bewaard blijven in de tanden, is van zes individuen uit het graf een tand uitgenomen. Onderzoeksters van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam voeren in de komende maanden het onderzoek naar de isotopen uit.

Cold Cases in de archeologie

De resultaten van het onderzoek worden in april 2014 onthuld in een tentoonstelling over de toepassing van forensische technieken in de archeologie. Door middel van DNA-onderzoek, gezichtsreconstructies en isotopenonderzoek kunnen aan zowel oude als nieuwe vondsten spectaculaire ontdekkingen worden gedaan. Sommige voorouders krijgen letterlijk een gezicht.

- advertentie -

In het Archeologiehuis Zuid-Holland, gevestigd in een reconstructie van een Romeinse villa bij Archeon in Alphen aan den Rijn, zal de tentoonstelling, getiteld ‘Cold Cases in de archeologie’, vanaf april 2014 te zien zijn. In het Archeologiehuis zijn bijzondere archeologische vondsten uit de provincie –waaronder het massagraf van Wassenaar- te bewonderen, ondersteund met maquettes, reconstructies en audiovisuele presentaties.

Schatkamer onder het Domplein – Foto: schatkamerdomplein.nlOnder het…
Het Rijksmuseum van Oudheden bekijken via het Google

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: