Armenbijbel, 1460-1470

Armenbijbel, 1460-1470 (Koninklijke Bibliotheek)

Armenbijbel, 1460-1470 (Koninklijke Bibliotheek)

Expositie Topstukken KB

Het hier getoonde boek is een ‘Biblia Pauperum’, een armenbijbel. Deze naam is weliswaar oud, maar onjuist. Armen in de Middeleeuwen konden niet lezen en hadden geen boeken. Begrijpelijk is de naam wel, omdat door het grote aantal illustraties ook ongeletterden het verhaal konden volgen. En ongeletterden waren arm.

Het is een zogenaamd blokboek: iedere bladzijde is gedrukt van een houtsnede. Alle bladzijden tonen een scene uit het leven van Christus, met daarbij passende voorstellingen uit het Oude Testament. Zo zien we hier de doop van Jezus door Johannes in het midden, met links daarvan Mozes die het Joodse volk wegvoert uit Egypte en de achtervolgende Egyptenaren die worden opgeslokt door de Rode Zee. Rechts keren Jozua en Kaleb rijk beladen terug van hun verkenningstocht in het beloofde land aan de overkant van de Jordaan. Lees hier meer

Vorige topstuk

- advertentie -

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer een Armenbijbel, 1460-1470. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

De Plek - Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz
Göran Rosenberg (1948) was twaalf jaar toen zijn vader zelfmoord pleegde. Zijn…
The Story of the Jews - Simon SchamaDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: