De Beatrijs, ca. 1374

/
De Beatrijs, ca. 1374 (KB)
De Beatrijs, ca. 1374 (KB)

Expositie Topstukken KB

De non Beatrijs wordt verliefd op een mooie jongeman en verlaat haar klooster. Zeven jaar duurt haar geluk. Ze wordt door haar geliefde in de steek gelaten en leeft zeven jaren in bittere armoede. Daarna besluit ze terug te keren naar het klooster in de hoop daar weer in genade te worden aangenomen. Tot haar verwondering heeft niemand haar gemist. Maria zelf heeft tijdens Beatrijs’ afwezigheid haar taken als kosteres waargenomen.

De enige Middelnederlandse versie van het dichtwerk met dit verhaal is opgenomen in dit kostbare handschrift uit 1374. In de letter V waarmee dit verhaal opent, zijn de hoofdpersonen uit deze legende afgebeeld: zuster Beatrijs knielt voor Maria die het Christuskind op haar arm houdt. Digitaal door dit boek bladeren? Dat kan op www.kb.nl/bladerboeken/beatrijs

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer De Beatrijs. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Categorieën

Vorige verhaal

Het huwelijk van Juliana en Bernhard

Volgende verhaal

Armenbijbel, 1460-1470

Onze belangrijkste rubrieken: