De centaur Chiron

Chiron is een opvallende centaur (half mens half paard). Waar de meeste centaurs wild, druk en agressief zijn, leeft Chiron teruggetrokken. Hij staat bekend om zijn wijsheid en kennis.

Chiron

Chiron

Vanwege zijn wijsheid en kennis onderwees hij meerdere waaronder Achilles maar ook Actaeon, Jason, Castor en Polydeuces.

Chiron geeft Achilles les - Romeins fresco

Chiron geeft Achilles les – Romeins fresco

Volgens een mythe was Chiron de eerste centaur, één die zijn leven startte als Titaan. Hij zou een zoon van Cronus en de oceanide Phylyra zijn geweest. Chiron begon een oorlog tegen de goden van de Olympus maar werd verslagen. Apollo strafde hem door van Chiron een wezen te maken dat half mens half paard was.

Tijdens een oefening met pijl en boog wordt Chiron door zijn vriend Hercules getroffen door een giftige pijl. Hoewel Chiron onsterfelijk was en dus niet aan zijn verwondingen kon overlijden leed hij zoveel pijn, dat hij graag sterfelijk wilde zijn. Hij gaf zijn onsterfelijkheid daarom aan Prometheus – een andere Titaan, zodat hij kon sterven. Zeus vond dit zo’n lovenswaardige daad dat hij uit respect een sterrenbeeld aan de hemel zette: de constellatie Sagittarius (boogschutter).

- advertentie -
Centaur - cc
CentaurWezens uit de Griekse mythologie die half mens half…
Titanen en reuzen, Gustave Doré, 1857
Titanen zijn in de Griekse mythologie de zonen en dochters van Uranus…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: