De bekentenis van Balthasar Gerards

Verdieping van Nederland

Bekentenis van Balthasar Gerards, 1584 – Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

Op 10 juli 1584 schiet Balthasar Gerards prins Willem van Oranje in het Prinsenhof te Delft met drie pistoolkogels dood. Direct daarna slaat hij op de vlucht, maar al bij de stadswal wordt hij opgepakt door soldaten en bedienden van Willem van Oranje en naar de conciërgewoning van het Prinsenhof gebracht. Daar legt hij op eigen verzoek, in het Frans, een lange schriftelijke verklaring af: de hier getoonde confessie.

Vier dagen later wordt het vonnis uitgesproken. Gerards wordt diezelfde dag op het schavot voor het stadhuis van Delft gemarteld en daarna geëxecuteerd. Zijn lijk wordt op gruwelijke wijze mishandeld.

- advertentie -

Lees ook: De executie van Balthasar Gerards

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de bekentenis van Balthasar Gerards. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.
Toeristen - Foto: stock.xchng
Om iets van de wereld te zien hoeven we de deur niet…
bolcom
Fictieve kaart van Atlantis uitgegeven door Athanasius Kircher (Amsterdam,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: