Mein Kampf-verkoper wordt gehoord door politie

De galeriehouder die onlangs in het nieuws kwam omdat hij het beruchte boek Mein Kampf bleek te verkopen, moet zich volgende week maandag melden bij de politie. Hij heeft dat laten weten tegenover het ANP.


Federatief Joods Nederland (FJN) deed in oktober aangifte tegen de galeriehouder. Kort daarvoor was in het NRC een bericht geplaatst over zijn Totalitarian Art Gallery. Galeriehouder Michiel van Eyck erkende in de krant het beruchte boek van Adolf Hitler te verkopen. Niet uit ideologische overwegingen maar omdat hij het boek goed bij zijn historische collectie vindt passen. Ook gaf hij aan het verkoopverbod graag ter discussie te stellen.

Van Eyck ging wat later bij Pauw & Witteman in debat met FJN-voorzitter Herman Loonstein.

Volgens FJN is handel in Mein Kampf een vorm van haatzaaien. De galeriehouder vindt echter dat het boek historisch materiaal is dat bij zijn collectie past.

- advertentie -

Verbod

September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. Toenmalige minister Plasterk liet destijds weten dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een kleine Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) was het daar toen echter niet mee eens, waardoor handel en herdruk in Nederland nog steeds verboden is.

De domeinnaam www.meinkampf.nl is geregistreerd door het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag - Still…
Ruïnes in de hoofdstraat in Oradour sur Glane…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: