Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 13)

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 12 | Signalementen week 14 >>>

Selectie week 13


  • Brexit, Brussel, Brabant

    Wat de EU van de Britten kan leren (en van Helmonders)
    De Europese Unie is een instituut dat veel impact heeft op onze levens, maar dat bijna niemand kent. Aan de hand van de ervaringen van de Helmondse journalist Mathijs Schiffers en de kleurrijke Europarlementariërs Toine Manders en Mohammed Chahim uit dezelfde stad, krijgt de EU een gezicht. Grote en complexe dossiers als klimaat- en natuurwetten komen voorbij in dit lichtvoetige relaas.

    Bekijk boek



  • Conflict

    Oorlogsvoering van 1945 tot Oekraïne
    In Conflict onderzoeken historicus Andrew Roberts en generaal David Petraeus hoe moderne oorlogsvoering zich sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ontwikkeld. Petraeus en Roberts beschrijven zeventig jaar aan conflicten en oorlogen, waaronder de Golfoorlog, de Joegoslavische oorlogen en de oorlogen in Afghanistan.

    Fragment: Atoombommen voor de vrede
    Bespreking: Een geschiedenis van militair leiderschap

    Bekijk boek



  • De man die dood moest

    Opkomst en ondergang van XTC-tycoon Ronald van Essen
    Van Essen wordt de spil in een xtc-bende die begin jaren negentig uitgroeit tot de grootste xtc-producent van Europa. Binnen enkele jaren tijd worden honderden miljoenen omgezet. Zijn drugsgeld brengt Van Essen naar zijn boezemvriend, makelaar Willem Endstra.

    Bekijk boek



  • De ronde van België

    Op twee wielen door de geschiedenis van een fascinerend land
    Nergens ter wereld is het wielrennen zo verweven geraakt met het leven van alledag, zo onlosmakelijk verbonden met de historie van het land en het wezen van zijn inwoners als in België.

    Fragment: Briek Schotte, de laatste echte ‘Flandrien’

    Bekijk boek



  • Het geloof van mijn vaders

    God en de oorlog in drie generaties
    ‘Je mag ermee doen wat je wilt,’ zegt Kees van Zweden als hij op zijn sterfbed zijn dagboek aan zijn dochter Corien overhandigt. De dagboekteksten zitten opgeborgen in 33 volle ordners, tellen meer dan drie miljoen woorden en beslaan ruim 55 jaar. Als Corien begint te lezen, wordt haar opnieuw duidelijk dat het leven van haar vader draaide om twee grote thema’s: God en de oorlog.

    Bekijk boek



  • Hitlers ultieme oorlog

    Jodenvervolging in bezet Europa
    De vernietiging van de Joden in Europa tijdens het Derde Rijk (Sjoa) was – hoewel niet de enige genocide in de twintigste eeuw – in verschillende opzichten uniek en roept vele vragen op. Hoe kon dit gebeuren in het geciviliseerde Europa? Waarom kregen de nazi’s zoveel ondersteuning van mensen die hun antisemitische ideologie niet deelden?

    Bekijk boek



  • Onderstroom

    Over publieksfilosofie en andere overdenkingen
    Wat is de waarde van kunst en cultuur in een samenleving waarin het steeds vaker gaat over scoren, rapportcijfers en aandacht trekken? Zijn we te sensitief geworden als het gaat om onze bijzonderheden of is die gevoeligheid juist een teken van emancipatie?

    Bekijk boek



  • Van Allegaartje tot Zeebenen

    Een niet zo gebruikelijk woordenboek
    Een paar jaar geleden begon het scenarioschrijver en taalliefhebber Rogier Proper op te vallen dat jonge mensen allerlei woorden die hij gebruikte, volstrekt niet meer begrepen. Andersom gebeurde hetzelfde. Hij besefte dat de geschreven taal op telefoons, die vraagt om eenvoud en vaak is verengelst, de ontwikkeling van de taal in een stroomversnelling heeft gebracht.

    Fragment: Van addergebroed tot billenkoek – een bijzonder woordenboek

    Bekijk boek



  • Verboden boeken

    Door de eeuwen heen zijn er vele boeken gemaakt die eindigden in een rechtszaal of op een brandstapel. Eigenzinnige schrijvers en denkers namen risico’s, omdat hun drang om een verhaal te vertellen sterker was dan de angst voor de gevolgen. Dat leverde de wereld een rijkdom aan boeken op, maar ook talloze boekverboden. Wat maakt dat een boek verboden wordt?

    Bekijk boek



  • Waardenloze politiek

    Hoe de Nederlandse politiek de kunst van het conflict verloor
    Het politieke midden heeft het belang van inhoudelijk politiek conflict verwaarloosd. Daardoor is het richtingloos, waardenloos en alternatiefloos geworden. De democratie is klemgeraakt tussen technocratie en populisme. Kunnen de middenpartijen zich nog bevrijden uit deze crisis?

    Bekijk boek



  • Wolven in de winter (roman)

    26 augustus 1346. De Essex Dogs zijn levend maar niet ongeschonden uit de Slag bij Crécy gekomen. De mannen verlangen naar huis, maar koning Edward heeft andere plannen. Geen enkele Engelsman zal Frankrijk verlaten voordat de kleine havenstad Calais gevallen is. Wat volgt is een elf maanden durend beleg.

    Bekijk boek



  • Zwijgende vaders

    Het onbekende verhaal van de dwangarbeid
    Honderdduizenden Nederlandse mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om in Duitsland te werken. Deze Arbeitseinsatz was een cruciale en nietsontziende manier om de oorlog gaande te houden. De meesten zwegen later over wat ze er hadden meegemaakt. Het is nog altijd een onderbelicht hoofdstuk in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.

    Fragment: Dwangarbeiders, op transport naar een onbekende bestemming (1943)

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 12 | Signalementen week 14 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×