Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 12) – 2024

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

Selectie week 12


  • De affaire Sanders

    Spionage en intrige in herrijzend Nederland
    Met uitgebreid voorwoord over de enorme tegenwerking die biede auteurs ondervonden om dit boek te laten verschijnen. De Affaire Sanders trok reeds voor publicatie de aandacht van de nationale en internationale pers vanwege de spraakmakende onthulling van het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard.

    Bekijk boek



  • De koloniale illusie

    Herman Warner Muntinghe, architect van de koloniale staat (1773-1827)
    Na de opheffing van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) ontstond in het huidige Indonesië aan het begin van de negentiende eeuw een nieuwe koloniale staat. Ideeën uit de Europese Verlichting botsten hard met de werkelijkheid van de Indische archipel. De inwoners en de laatste overgebleven zelfstandige sultanaten boden passief en actief verzet tegen de koloniale overheersers.

    Bespreking: Een onmogelijke opgave in Indië: humanitair kolonialisme
    Fragment: Herman Warner Muntinghe, architect van de koloniale staat

    Bekijk boek



  • De ontdekking van Holland

    Het internationale kunstenaarshotel Spaander Volendam
    Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Meesterverteller Jan Brokken wekt deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis tot leven. Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis.

    Bespreking: Het internationale kunstenaarshotel Spaander Volendam

    Bekijk boek



  • Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data

    Waarom verstopte Cleopatra zich in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? Hoe belandde Marco Polo in de gevangenis en Jeanne d’Arc op de brandstapel? Waarin verschilt de Chinese Muur van de Berlijnse? Deze wereldgeschiedenis is geen suf lijstje met belangrijke data. Het is een schatkist vol sterke verhalen.

    Fragment: De klokken van Karel V

    Bekijk boek



  • Het Nationale Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg

    Zien, Denken, Doen
    In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa.

    Bekijk boek



  • Het Indische licht

    Nederlands-Indië en de kampportretten van Bep Rietveld
    Persoonlijke verhalen van de geïnterneerden in de Japanse kampen, aan de hand van portretten. Voor de lezers van Kampschilders van Jan Brokken. Een staalkaart van de Nederlands-Indische samenleving aan de hand van unieke documenten: portretten uit de interneringskampen.

    Bekijk boek



  • KZ-syndroom

    Een litteken dat nooit verdwijnt
    KZ-syndroom is het postconcentratiekampsyndroom, een vorm van posttraumatischestressstoornis. Het doet zich voor bij mensen die in de kampen leefden onder voortdurende bedreiging van de dood of verminking. Ze kenden na de bevrijding intense angsten, nachtmerries en pijn. Hun emotionele wonden worden soms overgedragen op volgende generaties.

    Bekijk boek



  • Sporen naar Sobibor

    Archeologie van een vernietigingskamp
    Van vernietigingskamp Sobibor, 80 jaar geleden uitgewist uit het landschap, resteerde niets meer. 180.000 mensen werden er vermoord. Erik Schumacher beschrijft in dit aangrijpende boek het archeologisch onderzoek dat de geschiedenis van deze plek zichtbaar maakte. Niemand mocht Sobibor terugvinden. Toen de nazi’s het vernietigingskamp in 1943 opdoekten, maakten ze de muren van de gaskamers met de grond gelijk. Op die plek vonden archeologen in 2014 na jarenlang onderzoek de fundamenten van de gaskamers.

    Bekijk boek



  • The Beatles

    1969, het laatste jaar
    Hardcore Beatlesfan Ken McNab maakt ons deelgenoot van het laatste jaar dat The Beatles als groep actief waren. In de zomer van 1969 laaide nog een keer het heilige vuur even op, om vervolgens voorgoed te doven. In dat jaar konden we twee mannen op de maan zetten, maar vier Beatles bij elkaar houden was een aanzienlijk zwaardere opgave.

    Bekijk boek



  • Verdwenen stad

    Hoe de Joodse bevolking met de tram uit Amsterdam werd gehaald
    Dit boek verhaalt voor het eerst de tragische geschiedenis van de ‘blauwe tram’ en de ‘schuldige plekken’ in Ansterdam; driekwart van de Amsterdamse Joden werd met de tram naar de stations afgevoerd. Het onthutsende en nooit eerder vertelde verhaal over de collaboratie van het Amsterdamse trambedrijf. De Amsterdamse tram deporteerde naar schatting 48.000 van de 77.000 Amsterdamse Joden naar de treinstations op weg naar de vernietigingskampen.

    Bekijk boek



  • Zwerven langs de limes

    De randen van het Romeinse Rijk
    Van de Muur van Hadrianus in het noorden van Engeland, langs de Rijn en de Donau naar de Zwarte Zee. Door Turkije en Noord-Afrika reisde Luc Devoldere langs de grenzen van het ooit immense Romeinse Rijk en noteerde wat hij zag. Devoldere is een belezen en erudiet observator, die wil vastleggen wat hem onderweg heeft getroffen. Welke historische, literaire en politieke lijnen elkaar kruisten in zijn blikveld.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×