Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 12) – 2024

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

Selectie week 12


 • De affaire Sanders

  Spionage en intrige in herrijzend Nederland
  Met uitgebreid voorwoord over de enorme tegenwerking die biede auteurs ondervonden om dit boek te laten verschijnen. De Affaire Sanders trok reeds voor publicatie de aandacht van de nationale en internationale pers vanwege de spraakmakende onthulling van het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard.

  Bekijk boek • De koloniale illusie

  Herman Warner Muntinghe, architect van de koloniale staat (1773-1827)
  Na de opheffing van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) ontstond in het huidige Indonesië aan het begin van de negentiende eeuw een nieuwe koloniale staat. Ideeën uit de Europese Verlichting botsten hard met de werkelijkheid van de Indische archipel. De inwoners en de laatste overgebleven zelfstandige sultanaten boden passief en actief verzet tegen de koloniale overheersers.

  Bespreking: Een onmogelijke opgave in Indië: humanitair kolonialisme
  Fragment: Herman Warner Muntinghe, architect van de koloniale staat

  Bekijk boek • De ontdekking van Holland

  Het internationale kunstenaarshotel Spaander Volendam
  Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Meesterverteller Jan Brokken wekt deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis tot leven. Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis.

  Bespreking: Het internationale kunstenaarshotel Spaander Volendam

  Bekijk boek • Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data

  Waarom verstopte Cleopatra zich in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? Hoe belandde Marco Polo in de gevangenis en Jeanne d’Arc op de brandstapel? Waarin verschilt de Chinese Muur van de Berlijnse? Deze wereldgeschiedenis is geen suf lijstje met belangrijke data. Het is een schatkist vol sterke verhalen.

  Fragment: De klokken van Karel V

  Bekijk boek • Het Nationale Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg

  Zien, Denken, Doen
  In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa.

  Bekijk boek • Het Indische licht

  Nederlands-Indië en de kampportretten van Bep Rietveld
  Persoonlijke verhalen van de geïnterneerden in de Japanse kampen, aan de hand van portretten. Voor de lezers van Kampschilders van Jan Brokken. Een staalkaart van de Nederlands-Indische samenleving aan de hand van unieke documenten: portretten uit de interneringskampen.

  Bekijk boek • KZ-syndroom

  Een litteken dat nooit verdwijnt
  KZ-syndroom is het postconcentratiekampsyndroom, een vorm van posttraumatischestressstoornis. Het doet zich voor bij mensen die in de kampen leefden onder voortdurende bedreiging van de dood of verminking. Ze kenden na de bevrijding intense angsten, nachtmerries en pijn. Hun emotionele wonden worden soms overgedragen op volgende generaties.

  Bekijk boek • Sporen naar Sobibor

  Archeologie van een vernietigingskamp
  Van vernietigingskamp Sobibor, 80 jaar geleden uitgewist uit het landschap, resteerde niets meer. 180.000 mensen werden er vermoord. Erik Schumacher beschrijft in dit aangrijpende boek het archeologisch onderzoek dat de geschiedenis van deze plek zichtbaar maakte. Niemand mocht Sobibor terugvinden. Toen de nazi’s het vernietigingskamp in 1943 opdoekten, maakten ze de muren van de gaskamers met de grond gelijk. Op die plek vonden archeologen in 2014 na jarenlang onderzoek de fundamenten van de gaskamers.

  Bekijk boek • The Beatles

  1969, het laatste jaar
  Hardcore Beatlesfan Ken McNab maakt ons deelgenoot van het laatste jaar dat The Beatles als groep actief waren. In de zomer van 1969 laaide nog een keer het heilige vuur even op, om vervolgens voorgoed te doven. In dat jaar konden we twee mannen op de maan zetten, maar vier Beatles bij elkaar houden was een aanzienlijk zwaardere opgave.

  Bekijk boek • Verdwenen stad

  Hoe de Joodse bevolking met de tram uit Amsterdam werd gehaald
  Dit boek verhaalt voor het eerst de tragische geschiedenis van de ‘blauwe tram’ en de ‘schuldige plekken’ in Ansterdam; driekwart van de Amsterdamse Joden werd met de tram naar de stations afgevoerd. Het onthutsende en nooit eerder vertelde verhaal over de collaboratie van het Amsterdamse trambedrijf. De Amsterdamse tram deporteerde naar schatting 48.000 van de 77.000 Amsterdamse Joden naar de treinstations op weg naar de vernietigingskampen.

  Bekijk boek • Zwerven langs de limes

  De randen van het Romeinse Rijk
  Van de Muur van Hadrianus in het noorden van Engeland, langs de Rijn en de Donau naar de Zwarte Zee. Door Turkije en Noord-Afrika reisde Luc Devoldere langs de grenzen van het ooit immense Romeinse Rijk en noteerde wat hij zag. Devoldere is een belezen en erudiet observator, die wil vastleggen wat hem onderweg heeft getroffen. Welke historische, literaire en politieke lijnen elkaar kruisten in zijn blikveld.

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

×