Oorlogsgraf WOII-onderzeeër mogelijk aangetast

Hr. Ms. O 16 in 1938

Hr. Ms. O 16 in 1938

In 1995 werd voor de kust van Maleisië het wrak van de Nederlandse onderzeeboot O-16 gevonden. Het wordt beschouwd als een officieel oorlogsgraf maar er zijn vermoedens dat het wrak door bergers is aangetast. Dat meldt de Volkskrant dit weekend.


De Hr. Ms. O 16 zonk op 15 december 1941 na in botsing te zijn gekomen met een Japanse zeemijn. Eenenveertig bemanningsleden kwamen om het leven. Alleen bootsman Cor de Wolf overleefde het ongeval. Voor het ongeluk had de onderzeeboot meerdere Japanse schepen getorpedeerd. Het wrak van de O-16 wordt beschouwd als een officieel oorlogsgraf.

Verontrustende melding

Op de plek van het wrak is onlangs een kraanvaartuig gezien met op het dek een grote hoeveelheid roestig oud ijzer. Mogelijk is dat ijzer afkomstig van de onderzeeboot. Het ministerie van Defensie kan dit nog niet bevestigen maar spreekt wel van een ‘zeer verontrustende melding’, vooral voor de nabestaanden van de slachtoffers. Het ministerie bevestigt wel dat de positie van het wrak van de Nederlandse onderzeeër overeenkomt met de plek waar het mogelijke bergingsvaartuig is gezien.

Anne FrankDe gerenommeerde regisseur Ari Folman gaat een…
'Onderschept door een PTT'er'
Onderschepte postkaart - Afb: NIODZestig aangetekende brieven en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: