Persoonlijk archief Abraham Kuyper gedigitaliseerd

Oud-premier Abraham Kuyper

Oud-premier Abraham Kuyper

Het persoonlijk archief van oud-premier Abraham Kuyper (1837-1920) is gedigitaliseerd. Vanaf woensdag is dit digitale Kuyperarchief toegankelijk via internet.

Predikant, hoogleraar, journalist en politicus Abraham Kuyper liet een groot persoonlijk archief na, bestaande uit onder meer persoonlijke aantekeningen en brieven. De Vrije Universiteit Amsterdam – de universiteit die in 1880 door Kuyper werd opgericht –


staat woensdag met een minisymposium stil bij de digitalisering van zijn archief.

- advertentie -

Volgens de universiteit is de digitale beschikbaarstelling zeer interessant voor onderzoekers. Tijdens het symposium wordt onder meer besproken of de kosten van de digitalisering wel in verhouding staan tot de baten en ook wordt bekeken welke gevolgen de digitalisering heeft voor de toegankelijkheid van de fysieke stukken.

Het digitaliseringsproject is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) van de Vrije Universiteit Amsterdam met Princeton Theological Seminary (USA).

Abraham Kuyper werd in 1837 in Maassluis geboren als zoon van een Nederlandse hervormde predikant. Hij richtte de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) op die later met de KVP en CHU verder ging als het CDA. Daarnaast stichtte Kuyper de Vrije Universiteit en droeg hij bij aan de vorming van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Van 1901 tot 1905 was hij minister-president van Nederland.

Milt Campbell, de atleet die als eerste donkere Amerikaan olympisch goud won…
Foto van het Peruviaanse ministerie van cultuurBolivia heeft een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: