Dark
Light

Tentoonstelling: ‘100ste Vierdaagse – Wandel door de tijd’

Auteur:
2 minuten leestijd
Deelnemers 1ste Vierdaagse in 1909 (Foto Regionaal Archief Nijmegen )
Deelnemers 1ste Vierdaagse in 1909 (Foto Regionaal Archief Nijmegen )

Waarom maken 50.000 mensen samen een uitputtende voettocht van vier dagen? Hoe kan het dat vele wandelaars al decennia lang ondanks blaren, vermoeidheid en andere ongemakken met een brede glimlach en een gladiool over de finishlijn lopen? Wie de magie van de Nijmeegse Vierdaagse wil leren kennen, kan van 28 mei tot en met 4 september terecht in Museum Het Valkhof bij de tentoonstelling ‘100ste Vierdaagse – Wandel door de tijd’.

In samenwerking met Stichting 100ste Vierdaagse/Stichting De 4DAAGSE presenteert het Nijmeegse museum een ontdekkingstocht door de rijke historie van de Vierdaagse en laat daarmee zien wat het evenement zo bijzonder maakt.

Beleef de Vierdaagse

De tentoonstelling leidt de bezoekers via een tijdlijn, lopend van 1909 tot nu, langs de hoogte- en dieptepunten van de afstandsmarsen. Foto’s, filmbeelden en souvenirs tonen hoe de Vierdaagse zich ontwikkelde van een mars met 306 mannelijke, veelal militaire, deelnemers tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Maak kennis met bijzondere verhalen van wandelaars, voel hoe zwaar de bepakking van een militair is, bekijk wandelkleding door de jaren heen, snuif letterlijk de geur van de Vierdaagse op en ontdek hoe het voelt om als VIP te worden binnengehaald op de Via Gladiola. Voor kinderen is er een spannende zoektocht door de tentoonstelling waarmee ze een passend aandenken kunnen verdienen.

Wandelvereniging Dames Die Doorlopen (Foto Regionaal Archief Nijmegen )
Wandelvereniging Dames Die Doorlopen (Foto Regionaal Archief Nijmegen )

Van koninklijk Vierdaagsekruis tot gouden schoenen

De tentoonstelling bevat een aantal bijzondere objecten. Zo zijn de originele partituren van de Vierdaagsemars van H.A. van Mechelen te zien, evenals het originele Vierdaagsekruis van Prins Claus, een staatsieportret van jonkheer W.W. Feith – de eerste voorzitter van de Gouden Kruisdragers, een aantal originele tekeningen van de Donald Duck Vierdaagse-editie en de Vierdaagseschoenen van zowel Hi-Tec als van de Nijmeegse schoenontwerper Jan Janssen.

Iedereen is een winnaar

Sinds de eerste Vierdaagse in 1909 is in alle 100 edities de insteek hetzelfde gebleven. Vier dagen achter elkaar zijn de deelnemers urenlang aan het wandelen en iedereen krijgt na afloop een onderscheiding. De Vierdaagse kent alleen maar winnaars: het samen onderweg zijn en de persoonlijke uitdaging staan voorop.

De Vierdaagse en maatschappelijke ontwikkelingen

De Vierdaagse staat niet los van de geschiedenis. Maatschappelijke thema’s als oorlog en emancipatie werden in de loop der jaren ook door de wandelaars onder de aandacht gebracht. Zo groeide de Vierdaagse met de sociale ontwikkelingen mee: van de eerste vrouwelijke deelnemer in 1919 tot de nu zo razend populaire roze woensdag, van de noodvierdaagse in 1940 tot Kamp Heumensoord, waar militairen van verschillende nationaliteiten nu samen uitpuffen na het wandelen. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan deze aspecten van de Vierdaagse.

Lees ook: De Koloniale Reserve en de Nijmeegse Vierdaagse
…en: Sporters die ‘gewoon’ een heel eind gaan lopen – de Nijmeegse Vierdaagse
DVD: De Vierdaagse

×