Wielertentoonstelling in Apeldoorn

Opening van de Julianabaan, 1914 – Foto: Jurry Hulzebos

In Apeldoorn wordt later deze maand het WK Baanwielrennen gehouden. Naar aanleiding van dit evenement is in Apeldoorn een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het baanwielrennen in de Gelderse stad.

De tentoonstelling is samengesteld door Jurry Hulzebos en de Apeldoornse wielervereniging De Adelaar. Pronkstukken van de tentoonstelling zijn een stayersfiets uit de jaren vijftig en een derny van Joop Stakenburg uit de jaren zestig. Verder worden er veel wieleraccesoires tentoongesteldwaaronder tenues van De Adelaar, stayershelmen met oorkappen, leren stayerspakken met geschilderde letters en opgenaaide rugnummers.

- advertentie -

Ook worden er verschillende foto’s en krantenberichten getoond die een chronologisch beeld geven van de ontwikkeling van de sport in Apeldoorn. Zo zijn er bijvoorbeeld foto’s te zien van wielerbanen die Apeldoorn in de loop der tijd heeft gehad. Van de zogenaamde Julianabaan uit 1914 en de Adelaar uit begin jaren vijftig tot het huidige Omnisport. De foto’s en krantenberichten zijn afkomstig uit de collectie van de 84-jarige Apeldoorner Jurry Hulzebos.

De tentoonstelling is van 17 tot 21 maart en van 29 maart tot 16 april 2011 gratis te bekijken in het stadhuis van Apeldoorn. Van 23 tot en met 27 maart 2011 kunnen bezoekers van het WK Baanwielrennen de tentoonstelling bekijken in Omnisport Apeldoorn.


Wielerbaan de Adelaar in de jaren vijftig – Foto: Jurry Hulzebos


Sculptuur van Jean-Louis van Geel - Klik voor een…
[caption id="attachment_10803" align="alignleft" width="265"]Luc Tuymans, 2010 - Foto: BOZAR, Yves GervaisNog tot…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: