Willem van der Marck, heer van Lumey en watergeus

Verdieping van Nederland

Willem van der Marck, heer van Lumey (1560-1580, Nationaal Archief)
Te zien tot en met oktober 2013

Dirk Woutersz. van Catwijk stelt in de zestiende eeuw een geschiedenis van de familie Van Wassenaer samen, op basis van archieven en oude kronieken. De band staat vol afbeeldingen en beschrijvingen van voorouders en op dat moment nog levende familieleden.

Eén van hen is Willem van der Marck, heer van Lumey. Hij is aanvoerder van de watergeuzen die zich verzetten tegen het Spaanse bewind en die in 1572 Den Briel innemen. Op deze afbeelding wordt hij als veroveraar van deze stad geportretteerd. Op de achtergrond zien we een profiel van de stad en links zijn familiewapen. De betekenis van de hond is onduidelijk. Misschien verwijst dit naar het verhaal dat gaat over zijn dood als gevolg van een beet van een hond?

Vorige topstuk

- advertentie -

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een afbeelding van Willem van der Marck, heer van Lumey en watergeus. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Gilles de Rais De 'verborgen schatten' van De Rais…
De Vita Propria Sermonum inter Liberos Libri Duo -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: