Week van de koloniale geschiedenis

4 ton voor restauratie kasteel Zonnebeke

Kasteel Zonnebeke – Foto: Ruimte & Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim 400.000 euro toegekend aan het kasteel van Zonnebeke.

Het geld is bedoeld voor de restauratie van de gevels en het dak van het kasteel. Ook zullen de
balkons van het landhuis en de monumentale schouwen onder handen genomen worden. Het beschermde kasteel herbergt sinds 2002 het Memorial Museum Passchendaele 1917.

In de achttiende eeuw

- advertentie -fungeerde het kasteel als de abtswoning van de verdwenen Augustijnenabdij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel voor een groot deel vernield. Minister Bourgeois over de premietoekenning:

Deze restauratiepremie past in de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog in 2014-2018. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is niet alleen het kasteel, maar ook de hele streek van Zonnebeke verwoest. In 1924 is de wederopbouw van het kasteel aangevat in het centrum van het dorp. Het is een mooie, materiële getuigenis van de wederopbouwarchitectuur kort na de Eerste Wereldoorlog.

Het gerestaureerde kasteel en de nabijgelegen museumtuin gaan als het aan de minister ligt de komende jaren veel WOI-toeristen trekken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: