Dark
Light

4 ton voor restauratie kasteel Zonnebeke

Auteur:
1 minuut leestijd

Kasteel Zonnebeke – Foto: Ruimte & Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim 400.000 euro toegekend aan het kasteel van Zonnebeke.

Het geld is bedoeld voor de restauratie van de gevels en het dak van het kasteel. Ook zullen de
balkons van het landhuis en de monumentale schouwen onder handen genomen worden. Het beschermde kasteel herbergt sinds 2002 het Memorial Museum Passchendaele 1917.

In de achttiende eeuw fungeerde het kasteel als de ambtswoning van de verdwenen Augustijnenabdij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel voor een groot deel vernield. Minister Bourgeois over de premietoekenning:

“Deze restauratiepremie past in de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog in 2014-2018. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is niet alleen het kasteel, maar ook de hele streek van Zonnebeke verwoest. In 1924 is de wederopbouw van het kasteel aangevat in het centrum van het dorp. Het is een mooie, materiële getuigenis van de wederopbouwarchitectuur kort na de Eerste Wereldoorlog.”

Het gerestaureerde kasteel en de nabijgelegen museumtuin gaan als het aan de minister ligt de komende jaren veel WOI-toeristen trekken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×