ABC-eilanden – Betekenis, herkomst & geschiedenis

2 minuten leestijd
ABC-eilanden - Aruba, Curaçao en Bonaire
ABC-eilanden - Aruba, Curaçao en Bonaire (Google Maps)

De term ABC-eilanden is een term die wel eens valt als het over de koloniale geschiedenis of de Benedenwindse Eilanden van de Kleine Antillen gaat. Maar wat is precies de betekenis en herkomst van de term ABC-eilanden?

Betekenis van de term ABC-eilanden

De ABC-eilanden is een afkorting van de Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Deze drie eilanden, ook wel Kleine Antillen genoemd (samen met de SSS-eilanden Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius, ofwel de Bovenwindse Eilanden), maken deel uit van grotere eilandengroep in de Caribische Zee, de Benedenwindse Eilanden. Op de eilanden is het Papiaments de voornaamste omgangstaal, maar spreken ook veel mensen goed Nederlands.

De status van Aruba, Bonaire en Curaçao door de tijd heen

De ABC-eilanden kwamen in 1634 in Nederlandse bezit, toen de West-Indische Compagnie (WIC) de eilanden veroverde op de Spanjaarden. Sinds die tijd zijn Aruba, Bonaire en Curaçao kolonies van Nederland. Na de Vrede van Breda op 31 juli 1667, die de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog beëindigde, was in het Caribisch gebied ook Suriname een Nederlandse kolonie, die geruild werd voor New York dat onder Peter Stuyvesant in 1664 in Engelse handen kwam.

De ABC-eilanden bleven hun koloniale status behouden tot 1954. Ze werden een deel van het Koninkrijk der Nederlanden op 15 december 1954 toen, na acht jaar discussiëren, het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden tot stand kwam. Dit Statuut werd ondertekend door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke staat en sindsdien bestond het Koninkrijk der Nederlanden uit Nederland en de Nederlandse Antillen.

In 1986 kreeg Aruba een status aparte als afzonderlijk land binnen het Koninkrijk. Hierna volgden, vanaf oktober 2010, ook Curaçao en Sint-Maarten. Op dat moment werd eveneens besloten dat Saba en Sint-Eustatius erkend zouden worden als ‘bijzondere gemeentes’ van Nederland.

Op 2 november 2006 sloten de landen Nederland, Curaçao en Sint Maarten een verdrag. Dat moest ertoe leiden dat beide eilanden een status aparte binnen het Koninkrijk zouden verkrijgen, net zoals Aruba in 1986. De Nederlandse Antillen zijn als land op 10 oktober 2010 opgeheven. Ze functioneren sindsdien als soevereine landen binnen het Koninkrijk; Bonaire, Sint-Eustatius en Saba bleven bijzondere Nederlandse gemeentes.

Op 10 oktober 2010 (Caribische tijd) vond de opheffing plaats van de Nederlandse Antillen als ‘afzonderlijk’ land.

Ook interessant: Slavenhuisjes op Bonaire
Boek: Het einde van de Antillen

Bronnen

Internet
-https://www.worldatlas.com/articles/what-are-the-abc-islands.html
-https://www.triptalk.nl/reistips/de-sss-eilanden/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/ABC-eilanden_(Antillen)
-https://nl.qwe.wiki/wiki/ABC_islands_(Lesser_Antilles)
-https://www.iceaa-offshore.org/AbcIslands.htm
-https://medium.com/traveltruth/everything-you-need-to-know-about-the-abc-islands-9598c701b049

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×