De Afrikaanse avonturen van Alexine Tinne

2 minuten leestijd
Portret van Alexine Tinne te paard, door Henri Auguste d'Ainecy, Graaf van Montpézat, 1849 (Collectie Haags Historisch Museum)
Portret van Alexine Tinne te paard, door Henri Auguste d'Ainecy, Graaf van Montpézat, 1849 (Collectie Haags Historisch Museum)

Portret van Alexine Tinne – Afb: Haags Historisch Museum
In het Haags Historisch Museum is vanaf aankomende zaterdag een tentoonstelling te zien over de Haagse ontdekkingsreizigster Alexine Tinne. Titel van de tentoonstelling luidt: Afrikaanse avonturen van een Haagse dame.

Alexine Tinne (1835-1869) groeide op in een vooraanstaande Haagse familie. In haar jeugd was zij al zeer geïnteresseerd in land- en volkenkunde. Dankzij de erfenis van haar vader kon zij deze dromen waarmaken. Samen met haar moeder maakte zij verschillende reizen. Zo trokken de dames Tinne in 1854 bijvoorbeeld door Scandinavië. De reizen werden echter steeds extravaganter.


Sandalen van Alexine Tinne – Liverpool World Museum

Op 17 december 1855 zetten zij voet aan wal in de Egyptische havenstad Alexandrië, waarna zij doorreisden naar Cairo en zelfs een tocht over de Nijl maakten. De expedities werden ook steeds gevaarlijker; landen als Palestina en Syrië werden het reisdoel.

Al tijdens haar reizen werd Alexine Tinne bekend als de eerste westerse vrouw die zich tussen 1862-1865 ver in Centraal Afrika waagde. Ze zou daarna niet meer terugkeren in Den Haag. Het Haags Historisch Museum:

Alexine toonde zich een onverschrokken avonturierster en raakte steeds meer geobsedeerd door steeds verdere reizen. Ondanks persoonlijke drama’s zoals het verlies van haar familieleden bleef Alexine haar gevaarlijke expedities doorzetten.

In 1896 maakte de ontdekkingsreizigster een reis door het huidige Libië toen ze werd aangevallen door een groep Toearegs en Arabieren. Alexina Tinne kwam bij deze aanval om het leven. Haar graf is nooit gevonden.

Tentoonstelling en boek

De afgelopen jaren is er uitgebreid onderzoek gedaan naar Alexine Tinne, onder meer in het privéarchief van de familie Tinne in Engeland. volgens het museum werpt de tentoonstelling een nieuwe licht op de reislustige Haagse.

Er worden onder meer tientallen foto’s getoond die Alexine zelf maakte. Het gaat vooral om stadsgezichten die een beeld geven van het negentiende-eeuwse Den Haag. Daarnaast zijn er persoonlijke kledingstukken te zien, waaronder een zijden abayeh (traditionele Arabische jas) uit SyriĂ«.

Een aantal topstukken uit Alexine’s verzameling etnografica zullen voor het eerst in Nederland te zien zijn, waaronder voorwerpen die in 1862 door de reizigster werd gekocht op de markt in Khartoem. Bijzonder is ook dat de ceintuur te zien is die Alexine Tinne droeg op de dag dat ze werd vermoord.

Gezicht op het Tournooiveld vanaf de Hoge Nieuwstraat naar de Korte Vijverberg – Foto: Alexine Tinne, 1860-1861 (collectie Haags Gemeentearchief)

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek, samengesteld door Robert Joost Willink. Deze biografie van Alexine Tinne bevat ruim honderd grotendeels onbekende foto’s waarvan ruim de helft door Alexine Tinne zelf werd gemaakt. Titel van de biografie luidt Reis naar het noodlot – Het Afrikaanse avontuur van Alexine Tinne (1835-1869).

De tentoonstelling over Alexine Tinne loopt van 13 oktober 2012 tot en met 17 februari 2013.

Slaapkamer te Beiroet, Alexine Tinne maakte deze aquarel tijdens haar verblijf in Beiroet in 1856 of 1857 – Tinne Family Archives

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×