Derde archeologische vondsten blijft in de grond

Derde archeologische vondsten blijft in de grond – Afb: RAAP
Een derde van de “behoudenswaardige archeologische vindplaatsen” in Nederland wordt niet opgegraven, maar in de bodem behouden. Dat concludeert archeologisch adviesbureau RAAP.

In het najaar van 2007 werd de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) aangenomen. Hierin werd onder meer vastgesteld dat archeologisch erfgoed bij voorkeur in de bodem behouden blijft omdat de resten daar het beste zouden worden bewaard.


In 2011 werd de nieuwe wet geëvalueerd en concludeerde toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra dat te onduidelijk was in hoeverre de nieuwe richtlijn werd opgevolgd.

- advertentie -

In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) startte RAAP daarop een onderzoek. Het adviesbureau concludeert nu dat een derde van de behoudenswaardige archeologische vindplaatsen niet wordt opgegraven, maar daadwerkelijk in de bodem blijft. Of dit genoeg is, daar doet RAAP geen uitspraak over. Volgens de onderzoekers is het aan het archeologisch veld en bestuurders om zich daarover uit te spreken en een koers voor de komende jaren uit te zetten.

Voor het onderzoek zijn ruim zesduizend onderzoeksrapporten uit de periode van september 2007 tot 1 mei 2011 geanalyseerd. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het rapport Archeologie voor de Toekomst. Een kwantitatieve analyse van het behoud van archeologische waarden (2007-2011).

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: