Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Allard Pierson Museum in Amsterdam hebben een dubbeltentoonstelling samengesteld over de cultuur van de Etrusken. De tentoonstelling is sinds vrijdag te bezoeken.
Zo’n drieduizend jaar geleden, ruim voor de komst van de Romeinen, was de Etruskische cultuur de hoogst ontwikkelde beschaving in centraal Italië. Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en Allard Pierson Museum vertellen de komende maanden het verhaal over Etruskische rijkdom, religie, macht en pracht. Elk vanuit een eigen invalshoek. In Leiden komt de Etruskische vrouw aan bod, in Amsterdam de Etruskische man.
In Umbriё en Toscane zijn nog altijd veel ruïnes van Etruskische graven te vinden en in de Italiaanse musea is nog veel Etruskische kunst te vinden, van prachtig goudsmeedwerk tot kleurrijke schilderingen in graftombes.
Van en over de Etruskische cultuur zijn weinig teksten overgeleverd. De archeologische grafvondsten zijn
daarom een belangrijke informatiebron. In het huidige Toscane en delen van Umbrië en Latium bevinden zich verschillende dodensteden (necropolen) en zijn duizenden graven uitgehouwen in de rotsen. Beroemd zijn vooral de graftombes van Cerveteri (7e–4e eeuw v.Chr.).
Etruscanning 3D
Naar aanleiding van de tentoonstelling heeft het Allard Pierson Museum het Europese project Etruscanning 3D opgezet. Verschillende musea en onderzoeksorganisaties uit Nederland, België en Italië houden zich in het kader van dit project bezig met de mogelijkheden van driedimensionale reconstructie en visualisatie van Etruskische tombes.
De Etruskische graven worden minutieus gescand en alle grafvondsten zijn opnieuw onderzocht. De 3D-reconstructie die hiermee ook voor de tentoonstelling is ontwikkeld, is interactief en reageert op loopbewegingen van de individuele bezoeker zodat die zich als het ware in de tombe waant.
Mannen en vrouwen
De Etrusken leefden al honderden jaren vóór de komst van de Romeinen in Italië. De grootste bloei van hun samenleving lag tussen 750 en 500 voor Christus. Het was een hoogontwikkelde en geëmancipeerde maatschappij. Vrouwen deden niet voor mannen onder, zowel in maatschappelijke, culturele als religieuze posities. In de tentoonstelling in Leiden staan deze Etruskische vrouwen, priesteressen en godinnen, hun bijzondere maatschappelijke positie maar ook hun rol als moeder en echtgenote, hun schoonheidsidealen,
mode en juwelen centraal.
De Amsterdamse expositie belicht de Etrusken vanuit een mannelijk perspectief, met veel aandacht voor de rijkdom en handelsgeest, het machtsvertoon van krijgsheren, de voorspellende gaven van priesters en de luxe levensstijl van de aristocratie. Het Allard Pierson Museum neemt met deze Etrusken-tentoonstelling zijn nieuwe, sterk vergrote expositieruimte voor het eerst in gebruik.
Blikvangers in de expositie zijn de vondsten uit rijke prinsen- en prinsessengraven in Italië. Zo zijn er gouden sieraden en bronzen wapens, maar ook beelden van goden en godinnen, de voor de Etrusken zo typerende asurnen, veelkleurige fresco’s, rijk versierd aardewerk, 3D-reconstructies van een prinsen- en
een prinsessengraf, maquettes en films.
Bij de tentoonstelling is een boek verschenen getiteld Etrusken – Vouwen van aanzien, mannen met macht.
Etrusken. Vrouwen van aanzien – Mannen met macht is te zien tot en met 18 maart 2012. Daarna reist de tentoonstelling door naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren