Week van de koloniale geschiedenis

Excuses voor bloedbad van Rawagede

De Nederlandse ambassadeur in Jakarta biedt vrijdag namens de regering zijn excuses aan voor het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 in het Javaanse dorp Rawagede aanrichtten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat maandag bekendgemaakt.

Foto: Still YouTube
Nederlandse militairen richtten op 9 december 1947 een bloedbad aan in het Javaanse dorp Rawagede, nu Balongsari. Ruim vierhonderd mannen in het dorp werden geëxecuteerd. De inval maakte deel uit van de eerste politionele actie in Indonesië.

Rawagede
Het Nederlandse leger probeerde door middel van die acties de onafhankelijkheid van Indonesië, die kort daarvoor was uitgeroepen, in de kiem te smoren of te vertragen. Volgens de Nederlandse militairen zou zich een guerrilla-commandant schuilhouden in het dorp op West-Java. Toen de bewoners dat ontkenden werden ze bijeen gebracht en werden ruim vierhonderd dorpsbewoners doodgeschoten.

In september van dit jaar wees de rechtbank Den Haag een schadevergoeding toe aan zeven weduwen uit het Indonesische dorp. Eind november maakte de Nederlandse staat vervolgens bekend graag tot een schikking te willen komen met de nabestaanden van het bloedbad. Aankomende vrijdag worden er namens de regering dus officieel excuses aangeboden.

- advertentie -

Volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zijn de excuses aan de nabestaanden een passend gebaar:

“De excuses doen recht aan de ernst van de gebeurtenissen in Rawagedeh. Ik hoop dat zij de nabestaanden helpen deze buitengewoon moeilijke episode in hun leven af te sluiten en in staat te zijn de blik op de toekomst te richten.”

Het is voor het eerst dat er officieel excuses worden aangeboden voor het gebeurde.

Overzicht van boeken over Nederlands-Indië en Indonesië

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: