De Portugese fado en de Mexicaanse mariachi hebben een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco gekregen. De cultuurorganisatie van de VN heeft dit zondag bepaald. Ook het zogenaamde Leuvense jaartallenleven is aan de lijst toegevoegd.
Unesco heeft sinds 2001 een lijst van immaterieel erfgoed. Op de lijst staan onder meer tradities, traditionele kennis, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden omdat dit erfgoed “belangrijk is voor culturele diversiteit in de wereld”. Onder meer de tango en de flamenco staan al op de lijst. Ander immaterieel erfgoed op de lijst is bijvoorbeeld het Iraans Nieuwjaar, Chinese kalligrafie en de Heilig-Bloedprocessie in Brugge.
Nu zijn dus ook de muzieksoorten fado en mariachi op de lijst van immaterieel erfgoed geplaatst. Hoe oud de Portugese fado precies is, is niet bekend. De melancholische zangvorm werd vroeger vaak in de armere wijken in Portugal gezongen. De bekendste moderne fadista is Amalia Rodrigues. De traditionele Mexicaanse mariachi wordt gespeeld met onder meer violen, gitaren en trompetten. De leden van de straatorkesten die deze muziek spelen gaan vaak gekleed als charro’s, een soort Mexicaanse cowboys. Nederland komt niet voor op de de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.
Leuvense jaartallenleven
Ook de Leuvense traditie van de Jaartallen is door de Unesco afgelopen weekend erkend als immaterieel cultureel erfgoed. De Jaartallen is een traditie waarbij mannen uit de regio Leuven die in hetzelfde jaar geboren zijn, tussen hun veertigste en vijftigste verjaardag, samen allerlei activiteiten ondernemen.
Hoe ver deze traditie precies teruggaat is niet bekend. Aangenomen wordt dat de Mannen van 1840 in 1890 voor het eerst zo’n vriendenkring oprichtten in café De Biekorf in de Naamsestraat te Leuven.