Dark
Light

Koningin Máxima opent Fries Museum

2 minuten leestijd
Het zwaard van de Friese krijgsheer en vrijheidsstrijder Grutte Pier Pier (Pier Gerlofs Donia) is één van de topstukken van het museum - Foto: Fries Museum
Het zwaard van de Friese krijgsheer en vrijheidsstrijder Grutte Pier Pier (Pier Gerlofs Donia) is één van de topstukken van het museum - Foto: Fries Museum

Het Fries Museum - Foto: CC / Vidi Condor
Het Fries Museum – Foto: CC / Vidi Condor
Koningin Máxima heeft vrijdag het Fries Museum in Leeuwarden officieel geopend. Ze deed dit door met het oude zwaard van Grote Pier een kist te openen.


Het zwaard van de Friese krijgsheer en vrijheidsstrijder Grote Pier (Pier Gerlofs Donia) is één van de topstukken van het museum - Foto: Fries Museum
Het zwaard van de Friese krijgsheer en vrijheidsstrijder Grote Pier (Pier Gerlofs Donia) is één van de topstukken van het museum – Foto: Fries Museum
Het Fries Museum heeft onder meer een groot dak gekregen dat gedragen wordt door elf houten en stalen kolommen van twintig meter. Aan de voorkant is een grote glasgevel van 440 vierkante meter glas te zien, omringd door natuursteen.

Binnen zijn dertig museumzalen, een activiteitenruimte, theaterzaal en een grote hal te vinden. Het Filmhuis Leeuwarden gaat de grote filmzaal gebruiken. Het museum is ontworpen door Hubert-Jan Henket van Bierman Henket architecten.

Aanleiding voor de nieuwbouw vormde het legaat van de Friese architect Abe Bonnema, die bij zijn dood in 2001 een bedrag van achttien miljoen euro naliet aan het nieuw te bouwen Fries Museum.

Het museum:

Alle iconen van de Friese cultuur zijn in het nieuwe museum te zien, van het zwaard van Grutte Pier, Mata Hari, de Hindelooper kamer en schilderijen van Gerrit Benner tot de celdeur van het Huis van Bewaring die centraal stond bij de overval in 1944.

In het museum is verder werk te bewonderen van verschillende hedendaagse Friese en (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers.

Vier tentoonstellingen

Het museum opent met vier grote exposities. Ferhaal fan Fryslân is een kennismaking met Friesland en de Friezen. Oud Geld gaat over schoonheid en macht in de Gouden Eeuw. Jort Kelder laat in deze tentoonstelling zien dat begrippen als ‘old boys network’ en ‘musthaves’ van alle tijden zijn. Horizonnen toont op de bovenste etage moderne en hedendaagse kunst in een veranderend Friesland. In het Fries Verzetsmuseum ontmoeten bezoekers tot slot de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945.

Boeken over de geschiedenis van Friesland:

Virtuele tour door het nieuwe museum:

×