Lucius Licinius Lucullus en de Lucullussoep

“vandaag eet Lucullus bij Lucullus”
2 minuten leestijd
Gravure van Lucius Licinius Lucullus
Gravure van Lucius Licinius Lucullus

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Lucius Licinius Lucullus en de Lucullussoep

Lucius Licinius Lucullus was een Romeins veldheer en politicus uit de eerste eeuw voor Christus. Hij werd rond 117 voor Christus geboren in een rijke, vooraanstaande familie. In zijn jonge jaren gaf Lucius reeds blijk van een retorisch talent en een goed gevoel voor taal. Als gevolg daarvan verwachtte men van hem een succesvolle loopbaan in de juridische sector. Lucius maakte echter carrière in het leger en de politiek.

In 87 voor Christus werd Lucullus queastor en vertrok hij naar het Oosten, naar de provincie Asia. Daar zorgde in 89 voor Christus de koning van Pontus Mithridates VI Eupato voor problemen. Lucullus voerde in deze eerste zogenoemde Mithridatische Oorlog enkele belangrijke en succesvolle campagnes tegen Mithridates. In 66 voor Christus werd Lucullus als veldheer ontslagen. De reden was opvallend. Omdat Lucullus niet toestond dat zijn soldaten overwonnen steden en dorpen plunderden, werd hij van zijn commando ontheven.

Luxueuze diners

Nadien is Lucullus de geschiedenis ingegaan als gastheer van luxueuze en geraffineerde diners. Hij bezat zelfs verscheidene eetzalen, waaruit gekozen werd naargelang de kostbaarheid van de maaltijd. Toen hij op een avond alleen was, merkte hij dat zijn kok minder werk van het eten gemaakt had dan wanneer er gasten waren. Om zijn kok terecht te wijzen zou hij gezegd hebben:

“vandaag eet Lucullus bij Lucullus”

Gesneden witte truffel (cc)
Gesneden witte truffel (cc)
Deze uitdrukking wordt nog steeds gebruikt voor een kostbaar en intiem etentje. De diverse gerechten, die naar Lucullus zijn vernoemd, hebben dan ook allemaal gemeen dat ze niet alledaags zijn, zoals truffels, hanekammen en zwezerik. Bovendien introduceerde de Romein fazanten, perzik- en kersenbomen in Italië. De lucullus-soep is het minst ingewikkelde recept dat naar de opmerkelijke Romein is vernoemd: de bouillon is getrokken van kippenvlees en wordt gevuld met truffels, groene erwtjes en aspergepunten. Lucullus stierf in 56 voor Christus in Rome.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×